У випробуваннях брав участь російський супутник / фото facebook.com/Roscosmos

Росія провела на навколоземній орбіті випробування протисупутникової зброї.

Про це йдеться в заяві космічного командування США, пише DW.

Як наголошується в документі, випробування пройшли 15 липня. У них брав участь супутник "Космос-2543", від якого відокремився якийсь об'єкт. Що це був за об'єкт, у заяві не вказується, але підкреслюється, що США мають докази того, що це були випробування зброї.

"Російська супутникова система, яка використовується для проведення цього випробування зброї на орбіті, є тією ж самою супутниковою системою, про яку ми говорили раніше цього року, коли Росія маневрувала поруч з урядовим супутником США. Це ще одне свідчення зусиль Росії з розробки і випробування систем космічного базування, а також із застосування зброї, яка, відповідно до опублікованої Кремлем військової доктрини, ставить під загрозу космічні активи США і наших союзників", - цитує прес-служба слова командувача космічними силами США генерала Джона Реймонда.

Читайте такожЯдерна зброя продовжує забезпечувати безпеку США - Трамп

З аналогічними звинуваченнями на адресу Москви виступили в міноборони Великобританії. Телеканал SkyNews, який процитував главу британської космічної програми Харві Сміта, зазначив, що британське військове відомство вперше публічно критикує російські дії в космосі.

Держдепартамент США офіційно в 2018 і 2020 роках висловлював стурбованість російськими операціями в космосі, вказуючи, що поведінка деяких супутників на орбіті не відповідає їхнім заявленим завданням.