Курсанти виконали у небі контрольні завдання / фото: УНІАН

На Харківщині сьогодні майбутні пілоти гелікоптерів МВС – цьогорічні випускники Харківського Національного університету внутрішніх справ вперше піднялися в небо.

Як передає кореспондент УНІАН, практичні навчання сьогодні проходять на аеродромі «Коротич», що на Харківщині.

Зокрема, сьогодні шестеро курсантів після 4-х років вивчення теорії вперше піднялися в небо на гелікоптері Мі-2. До цього протягом всього навчання, курсанти Кременчуцького льотного коледжу вивчали теорію та вчилися керувати гвинтокрилом на тренажерах.

На Харківщині майбутні пілоти гелікоптерів МВС вперше піднялися в небо (фото, відео)

Останній рік вони, окрім звичних предметів, вивчали правові дисципліни. Після випуску, новоспечені пілоти підуть служити до державної прикордонної служби, служби з надзвичайних ситуацій, Нацгвардії, або ж – до Національної поліції.

«Я планую у місто Київ в Національну поліцію, щоб здійснити свою мрію та захищати людей з повітря, це велика мрія. Це просто космос, потрібно кожному спробувати це відчути. Ми виконували контрольне весіння, потім виконали політ по колу два рази, зайшли на посадку. Враження – це перше, на що треба звернути увагу. У мене тато бортінженер, а мені хотілось чогось більшого», - розповів курсант четвертого курсу Кременчуцького льотного коледжу Харківського Національного університету внутрішніх справ Іван Вевдюк.

Курсант Іван Вевдюк / фото: УНІАН

Щоб виконувати у подальшому польоти самостійно без інструкторів курсантам треба налітати чимало годин, розповів ректор Харківського Національного університету внутрішніх справ Дмитро Швець.

«Після проведення практичних занять з нальотів, зможуть виконувати самостійно польоти. Сьогодні ознайомчі польоти триватимуть протягом години для кожного. Їм необхідно буде налітати 130 годин, для того, щоб вони мали необхідні сертифікати для здійснення польотів», - зазначив він.

На Харківщині майбутні пілоти гелікоптерів МВС вперше піднялися в небо (фото, відео)

За словами Швеця, нині на озброєнні МВС є близько 10 гелікоптерів, проте найближчим часом має з’явитися ще півсотні. «Сьогодні важливо мати таку авіаційну підтримку, тому що вкрай багато таких завдань, які можна виконати, завдячуючи гелікоптерам. Є відповідний договір про співпрацю з Польською республікою і поетапно буде здійснюватися наповнення авіаційного парку системи Міністерства внутрішніх справ. Це більш 50, наскільки мені відомо, гелікоптерів сучасних», - зазначив ректор.

Як зазначив начальник Харківського аероклубу Сергій Філатов, основні завдання цих пілотів – спостереження, допомога у затримці зловмисника, тощо. Саме для цих цілей якомога краще підходить вертоліт. «Це найзручніша для ведення спостереження авіаційна техніка у зв’язку з тим, що він може летіти як зі швидкістю пішохода, який повільно йде – так й зі швидкістю, що перевищує швидкість будь-якої автівки, тому він може завжди тримати у полі зору будь-яку ціль», - каже Філатов.

Вказані курсанти мають завершити навчання у виші вже 1 липня, проте й після отримання дипломів вони продовжать практичні навчання, аби налітати по 130 годин кожен.