Наприкінці 2023 року в мережі почало гуляти відео використання росіянами модернізованої ракети Х-101/555 з тепловими пастками. В ракеті Х-101 використовується блок Л-504, який справді вистрілює завади. І Центр досліджень трофейного та перспективного озброєння та військової техніки Генерального штабу Збройних сил України ще у лютому 2023 року дав брифінг, зокрема, стосовно X-101 і тієї версії, яка вистрілює хибні пастки.

Тоді йшлося, що цей блок (Л-504) скидає диполі. Це засіб, який ставить завади на радіолокаційну станцію. Водночас є відео, з якого зрозуміло, що використовується теплова пастка. В цьому розрізі можливо робити обережні припущення, що насправді вони (завади) комбіновані: йде використання диполей, а також є елемент, який відповідає за теплові пастки. Крім того, ракета може їх, напевне, скидати за програмою, тобто, наприклад, при наближенні до цілі на останній ділянці польоту.

Теплова пастка призначена для відведення зенітної ракети з тепловою головкою самонаведення. Якщо брати наявні засоби, то це абсолютна більшість переносних зенітно-ракетних комплексів (Stinger, "Ігла"), які використовують інфрачервоне наведення (а також ракети Iris-T). Диполі ж призначені для створення перешкод для радіолокаційних станцій та активних головок самонаведення зенітних ракет.

Відео дня

Якщо звернутися до статистики, то можна побачити, що на рівень збиття ракет ці речі не сильно впливають: відсоток збиття як був 80-85%, так і залишився.

Теплова пастка призначена для відведення зенітної ракети з тепловою головкою самонаведення

В будь-якому випадку, росіяни будуть намагатися вносити зміни і, на мою думку, йти шляхом спрощення. Адже у них є завдання виробляти більше ракет, виробляти їх на тій базі, яку вони можуть дістати. Наприклад, в них була камера на рухомому шарнірі і, швидше за все, високоякісна, бо там об’єктив був більший. Вони замінили це системою з трьох камер з меншими об’єктивами, які мають рознесені кути огляду, що дозволяє не використовувати рухомий шарнір. Стало від цього гірше чи краще? Не знаю. Однак об’єктивно - це спрощення, бо поставити три камери легше, ніж шарнір.

Олег Катков, воєнний експерт, головний редактор Defence Express