Україна вперше отримає ракети AIM-7 Sparrow: що про них відомо

Одна така ракета коштує близько 125 тисяч доларів.

Україна отримає від Сполучених Штатів ракети AIM-7 Sparrow. Вони увійдуть до нового пакету військової допомоги, про який оголосили в середу, 31 травня 2022 року.

Як зазначається на сайті Повітряних сил США, AIM-7 Sparrow є ракетою класу "повітря-повітря" з радіолокаційним наведенням і осколково-фугасною бойовою частиною. Вона володіє всепогодними, всевисотними бойовими можливостями і може атакувати високопродуктивні літаки і ракети з будь-якого напрямку. Вона використовується в США і країнах НАТО.

Характеристики

Ракета AIM-7 Sparrow – керована ракета, яка належить до класу "повітря-повітря". Її довжина становить 3,64 метра, а діаметр – 0,2 метра. Маса становить приблизно 225 кг. При цьому її швидкість і діапазон дії засекречені. 

Вона складається з чотирьох основних секцій:

  • секції наведення,
  • бойової частини,
  • управління,
  • ракетного двигуна.

AIM-7 Sparrow має циліндричне тіло з чотирма крилами посередині та чотирма хвостовими плавниками. Зовнішні розміри ракети AIM-7 Sparrow протягом багатьох років залишалися практично незмінними. Водночас "внутрішня частина" нових модифікацій отримала низку поліпшень зі значно розширеними можливостями. 

Зазначається, що одна така ракета коштує близько 125 тисяч доларів. Її можуть нести винищувачі F-15 Eagle і F-16 Fighting Falcon.

Історія розробки ракет AIM-7 Sparrow

Цю ракету почали розробляти в 1947 році. Перші випробування провели вже в 1948-му. На озброєння Повітряних сил США вона надійшла в 1956 році.

Версія AIM-7F надійшла на озброєння ВПС у 1976 році в якості основної ракети класу "повітря-повітря" середньої дальності для винищувачів F-15.

Модифікація AIM-7M, яка є єдиною застосовуваною зараз версією, надійшла на озброєння в 1982 році. Військові відзначають, що вона має підвищену надійність і кращі характеристики в порівнянні з більш ранніми моделями на малих висотах і в умовах радіоелектронної протидії. 

Застосування на полі бою

Одним із прикладів застосування цих ракет стали операції під час війни в Перській затоці. Тоді AIM-7 Sparrow з радіолокаційним наведенням зарекомендувала себе як потужна зброя класу "повітря-повітря", що використовується льотчиками-винищувачами ВПС. У Повітряних силах США відзначають, що 22 літаки і 3 вертольоти Іраку були збиті цими ракетами.

Зброя для України: новини, які не можна пропустити 

Міністерство оборони України повідомило, що наша країна отримає одні з найсучасніших БМП, які обороняють НАТО. Йдеться про БМП CV-90, які передасть Силам оборони Швеція.

Не стоїть на місці і питання з передачею Україні сучасної авіації. Кілька країн вже погодилися навчати українських пілотів на F-16. Водночас Міністр оборони України Олексій Резніков вважає, що є можливість і для отримання винищувачів Eurofighter Typhoon. За його словами, Україні потрібно 120 сучасних винищувачів.

Вас також можуть зацікавити новини: