Скільки снарядів необхідно Україні для виходу на кордони 1991 року: оцінка експерта

Налагодити масштабне виробництво снарядів безпосередньо на території України не можна, наголосив Коваленко.

Для звільнення окупованих територій виходу на кордони 1991 року  Україні знадобиться така кількість снарядів, яку можна порівняти з запасами країн-членів НАТО та їхніх партнерів разом узятих. Таку оцінку дав політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко.

В ефірі телеканалу FREEДОМ він наголосив, що налагодити масштабне виробництво снарядів безпосередньо на території України не можна. Цьому є дві причини, одна з яких – відсутність технічних і технологічних можливостей для розширення таких ліній виробництва у стислі терміни.

"Ті, які є, не забезпечують необхідну кількість продукції. І інший момент – на території України організовувати велике підприємство, що виробляє велику кількість боєприпасів, ризиковано. Таке підприємство відразу ж стане метою № 1 для завдання ракетних ударів", – додав оглядач. 

При цьому можна налагодити виробництво боєприпасів за кордоном. Однак і таке рішення не дозволяє розширювати виробництво настільки, щоб покрити наявну потребу в снарядах.

"Коли кажуть, що нам Європа може надати мільйон боєприпасів, за це величезне спасибі, але навіть мільйона боєприпасів мало. І я скажу більше: 2 млн боєприпасів мало. Якщо говорити про можливість отримання необхідної кількості боєприпасів для здійснення наступу з гарантованим звільненням України в кордонах 1991 року протягом року, наприклад, для підтримки контрнаступальної операції нам необхідний боєзапас для артилерії від 15 до 17 млн пострілів. Тобто це колосальні ресурси, які можна порівняти з запасами, наявними в країнах всього НАТО і не тільки НАТО, але і його партнерів", – констатував Коваленко. 

Виробництво снарядів в Україні

Міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін заявив, що український оборонно-промисловий комплекс у 2023 році значно наростив виробництво боєприпасів. Зокрема, йдеться про мінометні міни та артилерійські снаряди.

За словами Камишіна, зафіксовано зростання по номенклатурі мінометних пострілів у 42 рази. У 2024 році планується збільшити спроможності з виробництва снарядів у шість разів.

Вас також можуть зацікавити новини: