ПТРК "Стугна" - потужна українська зброя / фото Генерального штабу ЗСУ

Журналісти "Сніданку з 1+1" разом з менеджером проектів "Укроборонпрому" Олегом Болдирєвим (відомим як Мартін Брест) провели "розпаковку" українського протитанкового ракетного комплексу "Стугна-П".

"Вважається що Сили опору ведуть війну саме західною зброєю. І ми дуже вдячні нашим союзникам за її постачання, але треба чітко розуміти: більша частина зброї на фронті - це зброя українська", - каже Болдирєв.

Цей  протитанковий комплекс постачається у єдиному контейнері, в якому є все: пускова установка, пульт дистанційного керування, універсальний зарядний пристрій,  прилад наведення, кабелі для пультокерування.

Щоб привести комплекс у бойову готовність, потрібно щонайменше три людини. Номер один розкладає пункт дистанційного керування й кабель. Номер два та номер три розкладають установку та під'єднують прилад наведення.

"Завдання номера один - це знайти ціль, здійснити пуск ракети та супроводжувати ракету до влучання у ворога. Завдання номерів два та три - це правильно установити установку, поставити ракету та перейти у безпечне місце", - пояснює менеджер проектів "Укроборонпрому".

У приладі наведення є лазерний випромінювач, саме він веде ракету на ціль, а також дві відеокамери. За допомогою яких оператор наведення на відстані до 6,5 км бачить ціль, ідентифікує, а потім здійснює пуск. Оператор на пульті за допомогою саме тих камер може знайти ворожу техніку, ідентифікувати її, привести установку у бойовий стан та запустити ракету.

Зазначається, що оператор з цим пультом може відійти на відстань до 50 метрів та працювати навіть з окопу. Ракета вражає ціль на дистанції до 5 км, час польоту - 25 секунд.

"А тепер важливий факт про українську "Стугну": вона може збивати не тільки наземні, а й повітряні цілі. На рахунку цієї красуні три Ка-52 - це основний штурмовий гвинтокрил Росії. Вони навіть не зрозуміли, що саме їх збило", - підсумував Болдирєв.

ПТРК "Стугна-П" - основні характеристики

Максимальна дальність стрільби в денний час - 5000 м

Максимальна дальність стрільби в нічний час - 3000 м

Час польоту на максимальну дальність не більше - 25 секунд

Температурний діапазон застосування - від -40 до +60ºС

Маса ракети в контейнері - 29,5 кг

Калібр ракети - 130 мм

Довжина контейнера - 1360 мм

Зовнішній діаметр контейнера - 140 мм

Маса, пускова установка - 32 кг

Маса, прилад наведення - 15 кг

Маса, пульт дистанційного керування - 10 кг

Маса, модуль теплоізоляційний - 6 кг

Вас також можуть зацікавити новини: