Ілюстрація REUTERS

В умовах пандемії коронавірусу COVID-19 світові витрати на озброєння будуть скорочуватися в найближчі два роки.

Читайте такожGlobal Firepower: українська армія – на 27 позиції за військовою міццю

Про це повідомив директор Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру (SIPRI) Ден Сміт, передають "РИА Новости". Однак, за його словами, різкого скорочення витрат у цій сфері очікувати не варто.

Відео дня

«В 2019 році витрати на озброєння склали $1,9 трлн, це рекордно високий рівень. Швидше за все, це стане піком і в 2020-2021 році можна очікувати зниження витрат. Наскільки різким буде це зниження, зараз складно передбачити <...> На жаль, немає підстав очікувати, що вибір може бути зроблений на користь різкого скорочення витрат», - сказав Сміт.

Директор SIPRI додав, що скорочення витрат буде залежати не тільки від економічних факторів, пов'язаних з кризою, спровокованою пандемією, але і від довгострокового соціального і політичного вибору, який зроблять країни.

Згідно з останнім рейтингом SIPRI, в 2018 році оборот 100 найбільших виробників зброї склав $420 млрд. Обсяг світових продажів озброєнь виріс в 2018 році на 4,7%. Перші п'ять місць у рейтингу зайняли виключно американські компанії. У рейтингу країн перше місце зайняли США, друге - Росія, третє - Великобританія.