Катери класу Island прибудуть до України в 2021 році / фото УНІАН

Американські патрульні катери класу Island прибудуть до України протягом першого півріччя 2021 року.

Про це повідомив командувач Військово-морських сил України контрадмірал Олексій Неїжпапа, пише Радіо Свобода.

"Очікуємо, що "Айленди" дійдуть до нас протягом наступного першого півріччя, а до кінця 2021 року набудуть всіх спроможностей - тоді матимемо дивізіон з п’яти катерів цього класу. Нині катери проходять у США відповідне технічне обслуговування й доозброєння, у січні наші українські екіпажі вирушають до Балтимора, де проводитимуть допідготовку на борту", - розповів Неїжпапа.

Він додав, що вже підписаний контракт на будівництво американських катерів Mark VI для України.

"Сподіваємось, за два найближчі роки (тобто до кінця 2022-го) перша партія дійде до ВМС України. Ми вже повністю визначились із системами озброєння, що встановлюватимуться як на Mark VI, так і на "Айлендах", - зазначив Неїжпапа.

Він нагадав про попередні переговори з Великою Британією щодо будівництва восьми ракетних катерів (з комплектацією) для ВМС України.

Читайте такожХомчак розповів, чим підсиляться ЗСУ у наступному році

"Сподіваємось у січні отримати фідбек від британських колег, тоді терміни й інші деталі стануть більш зрозумілими", - додав командувач ВМС.

Американські катери для ВМС України

  • Офіційна передача перших кораблів від Берегової охорони США до ВМС ЗС України відбулася 27 вересня 2018 року на військово-морській базі в Балтіморі (штат Меріленд, США). Після передачі патрульні катери отримали бортові номери - "Слов'янськ" (P190) і "Старобільськ" (P191). 21 жовтня 2019 року патрульні катери були доставлені до Одеси.
  • 13 листопада 2019 року в Одесі патрульні катери класу Island Р190 "Слов'янськ" і Р191 "Старобільськ", які США передали Україні як військову допомогу, а також пошуково-рятувальне судно "Олександр Охрименко" були прийняті до складу ВМС ЗСУ.
  • США планують передати Україні ще кілька катерів типу Island у 2021 році. До кінця 2020 року катери будуть повністю готові до прийому екіпажів, які Україна відправить на підготовку до початку 2021 року.