Ілюстрація REUTERS

Якщо не можеш щось купити, вкради! Саме такий підхід Росія обрала  в завданні отримати нові універсальні десантні кораблі через шість років після того, як Франція розірвала угоду про продаж російській армії таких суден.

Про це пише Forbes. 22 травня російські ЗМІ повідомили про те, що Кремль підписав угоду на 1,4 мільярда доларів з Керченським суднобудівельним заводом в окупованому українському Криму щодо побудови десантних кораблів "Проект 23900". Схожі на невеликий авіаносець, такі судна повинні розмістити на борту 20 великих гелікоптерів і до 900 морських піхотинців.

Читайте такожРосія посилює Чорноморський флот новими фрегатами - ЗМІ

Відео дня

Насправді ж, як пише видання, російський "Проект 23900" - це клон французьких кораблів Mistral. В 2010 році Росія підписала угоду з Францією про покупку щонайменше двох таких машин. Це розлютило деяких політиків у США, які наголосили, що не можна допомагати Росії озброюватися для можливої війни проти Америки чи її союзників. Через чотири роки Росія вторглася на територію України, окупувавши Крим. Чорноморський флот став у пригоді. Москва задіяла великі десантні кораблі "Проект 775 Ропуха" і "Проект 1171 Алігатор".

Після анексії Криму Париж швидко скасував угоду про продаж Mistral. Після цього у своїх операціях, зокрема в Сирії, Росія покладалася на 15 кораблів "Ропуха" і "Алігатор в забезпеченні своїх сирійських військових баз. Але була очевидною потреба в сучасному десантному кораблі з більшими можливостями, авіацією і командним центром на борту.

Читайте такожКораблі та катери ОС показали, як діятимуть у разі наступу в Азовському морі (відео)

"Якщо такі кораблі будуть збудовані, у їхній розробці, безперечно, буде використаний короткий досвід, який росіяни перейняли у Франції в рамках контракту щодо Mistral до його розірвання", - вважають в Центрі військово-морських аналізів у Вірджинії.

Forbes пише, що, схоже, саме так все і відбувається. Звісно, те, що Росія планує скопіювати Mistral, ще не означає, що їй це вдасться. Російській галузі суднобудування впродовж останніх років не вдавалося збудувати нічого більшого, ніж фрегат.