Американське судно "Капрал Рой Віт" походить з України / Twitter/USTRANSCOM

Як правило, судна Військово-морських сил Америки будують американські верфі. Але існує одне помітне виключення. Транспортне командування Збройних сил США нещодавно на своїй сторінці у Twitter опублікувало фото судна, яке походить з України і зараз служить у американському військовому флоті.

Як пише Forbes, публікація фото була частиною ініціативи "Дізнайся про флот", мета якої полягає в популяризації менш маловідомих кораблів ВМС. І корабель "Капрал Рой Віт" заслуговує на увагу. У цього судна унікальна історія. Адже час і місце його побудови зробили так, що "Капрал Рой Віт" спочатку був "на іншому боці барикад" Холодної війни - в СРСР.

Читайте такожУкраїна отримала від США першу партію ракет до комплексів Javelin

Відео дня

Forbes пише, що Морська служба США серед багатьох неоспіваних героїв закордонних операцій своєї країни. Однак, вона разом зі своїм флотом морських перевезень грає  ключову роль, доставляючи до поля битви війська й танки. "Капрал Рой Віт" - один з 17 важковагових суден Командування морських перевезень США.

Корабель був збудований у 1987 році на "Чорноморському суднобудівному заводі" в Миколаєві на території України. На той час це був СРСР. Судно було четвертим і останнім вантажним кораблем класу "Проект 1609 Капітан Смірнов". За радянськими визначеннями, це був "атлантичний" клас кораблів, що вказувало на їхню здатність долати великі дистанції в суворих водах.

Судно було спущене на воду в серпні 1989 року під назвою "Володимир Васляєв", після чого увійшло в склад флоту компанії "Чорноморське морське пароплавство". У 1980-х роках вона була найбільшою транспортною компанією у світі. В 1991 році СРСР розпався. Минуло кілька років, перш ніж ВМС США придбали корабель на комерційному ринку. Це сталося в 1997-му. Після переобладнання в 2003 році він заступив на службу Командуванню морських перевезень США. У флоті цього підрозділу є й інші судна, які збудували на межами американської території. Але Forbes зауважує, що цей корабель - єдиний збудований в колишньому СРСР.

Читайте такожНа Миколаївщині завершилися масштабні навчання морської авіації (фоторепортаж)

В Америці він отримав ім'я капрала Роя Віта, який був нагороджений медаллю за відвагу під час війни у В'єтнамі. 11 серпня 1967 року Віт і двоє інших морських піхотинців охороняли будівельну команду ВМС США у в'єтнамський провінції Куангнам. Віт випадково активував так звану "стрибучу міну". Вона злітає в повітря, перш ніж вибухнути й вкрити великий радіус смертоносною шрапнеллю. Він швидко зрозумів, що відбувається. Він встиг попередити інших піхотинців й накрив міну своїм тілом. За самопожертву його посмертно нагородили медаллю за відвагу.