Ленд-ліз для України / фото US Army

Американський ленд-ліз для України вже працює. Фінансування є. У чому ж полягає задумка Вашингтона, на своєму YouTube-каналі пояснив військовий експерт Олег Жданов.

"Процедура ленд-лізу сьогодні проголосована, вона працює з 1 жовтня, є її фінансування. Процедура ленд-лізу - це розпорядження президента США. Тобто йому дано право використовувати своє рішення без узгодження з ким-небудь на виділення матеріально-технічної допомоги або військової допомоги тій чи іншій країні", - наголосив він.

Жданов нагадав, що в США - два механізми: грантова допомога і ленд-ліз. Америка віддає перевагу грантовій допомозі.

"Подивіться на сьогодні, скільки грантів вони виділили нам, особливо за останні два місяці. Вони просто сипляться, як з рогу достатку. Різниця в тому, що гранти можуть бути безповоротними і можуть видаватися у вигляді кредитів... Ми отримали близько 60 мільярдів допомоги на сьогодні. З них, якщо я не помиляюся, 54 - це кредит", - заявив військовий експерт.

За його словами, Штати вкладають гроші в свій військово-промисловий комплекс.

"За рахунок обігу грошей отримують прибуток, а потім ще ми повернемо їм 54 мільярди з цих понад 60, які вони нам надали. Тому процедура ленд-лізу сьогодні США, очевидно, невигідна", - підсумував Жданов.

Що таке закон про ленд-ліз

Закон про ленд-ліз розширює повноваження президента США в угодах щодо постачання військової допомоги Україні. Фактично, дозволяє віддавати в борг або в лізинг військове обладнання за спрощеними процедурами експортного контролю.

Він дозволяє Білому дому надавати Україні зброю, техніку, боєприпаси і продукцію подвійного призначення за прискореною процедурою, тобто не чекаючи спеціального виділення коштів для цього Конгресом США.

Востаннє програма ленд-лізу діяла під час Другої світової війни, коли американську військову допомогу постачали противникам нацистської Німеччини, насамперед Великобританії та СРСР.

Ленд-ліз для України

9 травня 2022 року президент США Джо Байден підписав закон про ленд-ліз для України. Українська сторона зможе отримати військову техніку і озброєння в оренду, а заплатити за них вже після перемоги над Росією, або просто віддати вцілілу техніку назад.

Експерти впевнені, що зброя за ленд-лізом, яку отримає Україна, радикально змінить співвідношення сил. Тому зараз Москва намагається використати можливість, і захопити ще більше територій на Донбасі.

УНІАН вже розповідав, на яку підтримку від ленд-лізу може розраховувати Україна.

Вас також можуть зацікавити новини: