Ілюстрація / REUTERS

Соціальна мережа Facebook заблокувала понад 270 сторінок російського "Агентства досліджень інтернету" (IRA), які, за її даними, використовувалися для політичного впливу на користувачів із Росії та російськомовних жителів країн-сусідів Російської Федерації, серед яких і Україна.

Про це заявив засновник Facebook Марк Цукерберг, передає Радіо Свобода.

"Цей конкретний набір сторінок та облікових записів був націлений на Росію та людей, які розмовляють російською мовою у сусідніх країнах, таких як Азербайджан, Узбекистан та Україна", - заявив Цукерберг.

Відео дня

Читайте такожРосійські тролі маніпулювали американцями, щоб посіяти розбрат в суспільстві - BuzzFeed

Заблоковані сторінки працювали у рамках петербурзької організації "Агентство досліджень інтернету", яку називають "фабрикою тролів" і звинувачують у створенні мережі фейкових сторінок для створення таргетованої реклами і здійснення впливу на вибори у США і Європі. Деякі зі сторінок належали російським медіа, але були під контролем IRA.

"Ця російська агенція неодноразово діяла оманливо і намагалася маніпулювати людьми в США, Європі та Росії", - наголосив засновник Facebook.

За словами Цукерберга, за хоча б із однією зі сторінок, заблокованих сьогодні, стежили близько мільйона людей, ще півмільйона – за хоча б одним таким обліковим записом в Instagram.

Цукерберг також анонсував, що компанія працює над інструментом, який дасть користувачам змогу перевірити, чи підписані вони на якусь зі сторінок, яку контролює IRA.