Ілюстрація / REUTERS

Перша міністерка уряду Шотландії Нікола Стерджен заявила, що найближчим часом знову розпочне дебати про відокремлення регіону від Великобританії.

Про це вона заявила в неділю, 20 травня, в ефірі телеканалу ITV, пише DW.

За словами Стерджен, перепоною до визначення дати проведення референдуму про незалежність Шотландії є відсутність результату в переговорах щодо Brexit.

Відео дня

"Як тільки ми матимемо певну визначеність щодо результату Brexit і майбутніх відносин Сполученого Королівства з Євросоюзом, що, сподіваємося, станеться восени цього року, тоді я знову розгляну питання щодо термінів проведення референдуму про незалежність", - сказала вона, цитує інформагенція Reuters.

Читайте такожУ Глазго десятки тисяч людей вийшли на мітинг за незалежність Шотландії

У березні 2017 року парламент Шотландії підтримав проведення нового референдуму про незалежність від Великобританії. Пропозицію Ніколи Стерджен підтримали 69 депутатів, 59 проголосували проти. Незалежна Шотландія, за задумом Стерджен, домагатиметься повноправного членства в Євросоюзі, але при цьому має зберегти фунт стерлінгів в якості національної валюти.

Однак в червні 2017 Нікола Стерджен тимчасово відмовилася від підготовки другого референдуму про незалежність країни від Великобританії. Виступаючи перед депутатами шотландського парламенту в Единбурзі, вона заявила, що питання про проведення референдуму слід вирішувати після того, як стане ясно, на яких умовах Великобританія виходитиме з Європейського Союзу.