Ілюстрація / REUTERS

Нідерланди припиняють підтримку опозиційних сил в Сирії, яку впродовж громадянської війни країна надавала через різні програми.

«Можливість того, що в короткостроковій перспективі хід війни зміниться, дуже невелика», - написали у спільній заяві до Палати представників міністр закордонних справ країни Стеф Блок і міністр розвитку співпраці Сігрід Кааг, пише NRC Handelsblad.

Читайте такожWashington Post: США вже віддали Путіну Сирію, то що ж лишається?

Відео дня

Нідерландські урядовці переконані, що перемога армії режиму Башара Асада неминуча. В цілому європейська країна передала сирійській опозиції через різні програми 70 мільйонів євро. Блок і Кааг зазначили, що це «не допомогло досягти бажаного результату». А саму програму допомоги вони назвали «розчаруванням».

Впродовж останніх трьох років Нідерланди підтримували 22 опозиційні групи, які отримували їжу, автомобілі і засоби зв’язку, але не зброю. Всього в Сирію таким чином було відправлено 313 автомобілів. Крім того, нідерландські військові проводили тренування для кількох опозиційних груп.

Читайте такожNational Interest: Росія і Туреччина можуть вступити в сутичку наприкінці сирійської війни

Також уряд Нідерландів припиняє підтримку гуманітарної групи «Білі каски». Волонтери організації діставали мирних мешканців з-під завалів після бомбардувань і надавали першу допомогу. Минулого року «Білі каски» були номіновані на Нобелівську премію миру. Однак, Гаага припиняє допомагати їм теж.

Тим часом, виявилося, що однією з груп, яка отримувала підтримку від нідерландського уряду, була терористична «Джабат аль-Шамія». Зокрема, її бойовики отримали від європейської країни уніформи і автомобілі. Група нідерландців, які воювали в складі терористичної групи, скоро постануть перед судом. Не виключено, що цей факт між підштовхнути Гаагу до рішення припинити всі програми підтримки у Сирії.