Ілюстрація / REUTERS

Парламент Косова у п'ятницю, 14 грудня, проголосував за створення армії цієї країни.

Голоси за це віддали 107 депутатів у 120-місному парламенті, винятком стали лише представники сербської меншини, які бойкотували голосування, передає DW.

Депутати ухвалили пакет з трьох законів для створення міністерства оборони та перетворення існуючих Сил безпеки Косово (СБК) в армію.

Відео дня

Нова армія збереже назву - СБК, але тепер матиме мандат на оборону країни. Передбачається, що через 10 років армія матиме у своєму складі п'ять тисяч військовослужбовців та три тисячі резервістів, повідомляє агенція AP. Зараз Сил безпеки Косова налічують чотири тисячі людей.

Читайте такожСербія пригрозила Косову збройним вторгненням

Президент Сербії Александар Вучич обвинуватив Приштину у створенні загрози сербам, які живуть на території Косова. Своєю чергою прем'єр-міністерка Сербії Ана Брнабич заявила, що її країна "залишиться на своєму шляху миру та процвітання".

"Для мене це важкий день, а не день, який сприяє співпраці у регіоні", - сказала вона. На знак незгоди із створенням армії серби на півночі Косова розвісили на вулицях та балконах сербські прапори. Тим часом на мосту в етнічно розділеному місті Митровиця були розміщені миротворці НАТО.

Тим часом в НАТО виступили проти створення косовської армії. "Я шкодую, що це рішення було ухвалено всупереч занепокоєнням, висловленим НАТО. Хоча дійсно Косово в принципі слід приймати рішення про трансформацію СБК, ми чітко вказали, що був обраний поганий момент", - заявив генсек альянсу Єнс Столтенберг.

З моменту проголошення незалежності Косова від Сербії у 2008 році, остання продовжує наполягати на своєму суверенітеті над територією Косова. На території Сербії проживають близько 55 тисяч етнічних албанців, а на території Косова - 100 тисяч сербів. Половина з них мешкають на півночі країни. Вони не визнають албанської влади і вважаючи себе громадянами Сербії.