Саме 17 грудня 1989 року вийшла перша серія про цю сімейку / Фото: YouTube

17 грудня 1989 року на телеканалі «Fox» дебютував найдовший в історії американського телебачення анімаційний серіал «Сімпсони».

Читайте також«Ласкаво просимо в Дрімленд!»: у мережі показали тизер нового серіалу творця «Сімпсонів» (відео)

Він складається з 356 серій і досі не сходить зі світових телевізійних екранів. «Сімпсони» отримали безліч нагород, включаючи 21 Emmy Awards, 22 Annie Awards, Peabody і багато інших.

Відео дня

14 січня 2000 року на честь серіалу була відкрита зірка на Алеї слави в Голлівуді.

Серіал "Сімпсони" налічує 30 сезонів. Перший вийшов в 1989 році.

На створення кожної серії "Сімпсонів" йде 6-7 місяців. Одночасно в роботі знаходиться відразу десяток серій. У Голлівуді робиться розкадровка і озвучування, решта – в Кореї.

Виробництво однієї серії "Сімпсонів" коштує трохи менше двох мільйонів доларів. 400 000 з них – гонорар шістьом акторам озвучки.

Метт Гроунінг говорив, що придумав проект за 15 хвилин. Діло було так. У 1980-х Гроунінг малював комікси з назвою "Життя в пеклі". Головним героєм коміксів був кролик, який так запав в душу продюсерам каналу Fox, що художнику запропонували роботу – коротенькі мульт-заставки до "Шоу Трейсі Ульман". Сидячи в приймальні у нового начальства, Гроунінг раптом усвідомив, що не хоче віддавати всі права на кроликів телеканалу. І тут же придумав і намалював нових персонажів.

Творці періодично оголошують конкурси, на зразок "придумай нового героя" навіть при такій наявності реальних персонажів (понад 600).

Епізод "Нью-Йорк проти Гомера Сімпсона" був заборонений до показу через теракт 11 вересня. Адже в цій серії Гомер бігає по вежах-близнюках в пошуках туалету, і всю дорогу проклинає Нью-Йорк, який і раніше не особливо любив.

"Сімпсонів" показують майже в сотні країн світу. Мовного бар'єру і проблем з адаптацією – немає. Але бувають винятки. Наприклад, в Об'єднаних Арабських Еміратах, в місцевому перекладі Гомер заливає в себе не пиво, а газовану воду, і пожирає не хот-доги з беконом, а сосиски яловичі.

Спрінгфілд – місто вигадане. Але будинок Сімпсонів існує насправді. Виявляється, в штаті Невада, в містечку Хендерсон, поруч з Лас-Вегасом. Ідея побудувати точну копію відомого на весь світ будинку з'явилася під час роботи над відеогрою "Віртуальний Спрінгфілд". І влітку 1997-го був оголошений конкурс, переможцеві якого пообіцяли справжній будинок Сімпсонів. Безоплатно. Правда, переможниця – Барбара Говард – воліла приз в 75 000 доларів, що було обумовлено правилами конкурсу.

Головною умовою появи в серіалі Пола Маккартні і його дружини було перетворення Лізи в вегетарианку.