Україні варто бути на сторожі і готуватися до нової атаки Росії / фото УНІАН

Напруга з Росією буде зростати. А проблеми з бюджетом вплинуть на закупівлю зброї для армії США.

Видання Forbes опитало експертів про те, чого варто чекати в оборонному секторі в 2019 році.

Колишній лейтенант Військово-повітряних сил США і декан Інституту аерокосмічних досліджень Джорджа Мітчелла Девід Дептула чекає, що американська оборонна стратегія і американські витрати на оборону все більше будуть розходитися. Суспільство буде зосереджене на економічних потребах через зростання дефіциту бюджету США. Тим часом, політичні інтриги у Вашингтоні будуть посилюватися, а розуміння реальних загроз з боку Росії і Китаю – навпаки, скоротиться.

Відео дня

Читайте такожAtlantic Council: Велика війна проти України закінчиться розпадом Росії

На думку експерта, варто очікувати також, що Росія влаштує нову більш хитру агресію проти України, а можливо і проти країн Балтії. Нинішня лінь Західної Європи в сфері оборони лише підштовхує Кремль до цього. Колишній військовий також допускає, що у 2019 році Росія ще більше посилить вплив на Туреччину. В цей час, Японія, занепокоєна подіями у своєму регіоні, купить нові винищувачі, які будуть гібридом F-22 і F-35.

У цей час, колишній заступник міністра оборони США з питань закупівель Френк Кендалл, який обіймав свою посаду в 2012-2017 роках, вважає, що майбутнє оборони не в тому, щоб розбудовувати великі інфраструктурні мережі в різних військових сферах, які б утворювали єдину систему. Навпаки, на його думку, світ з наступного року почне рухатися в бік невеликих і децентралізованих оборонних груп. Вони будуть безпілотними і їх буде багато. При цьому, Кендалл сумнівається, що якісь міжнародні угоди змусять країни відмовитися від роботів-убивць.

Тим часом, старший радник Центру стратегічних і міжнародних досліджень Марк Кансіен звертає увагу на те, прогноз дефіциту бюджету США на 2019 рік досяг трильйона доларів. А отже нинішній розвиток армії країни – це, вірогідно, вже максимум. Демократи, взявши під контроль Палату представників, захочуть змінити підхід до витрат і скерувати гроші більше на внутрішні програми.

Читайте такожBloomberg: Тримайтеся, 2019 рік буде ще гіршим

Також нижня палата Конгресу під керівництвом Демократичної партії серйозно візьметься за президента Дональда Трампа. Для оборонної сфери це означає, що будуть переглянуті його рішення щодо продажу зброї, підтримка Саудівської Аравії, а також плани з модернізації ядерного арсеналу. Втім, може Сенат, де досі панують республіканці, може зупинити певні ініціативи демократів. У питанні Росії і Китаю, на думку експерта, Пентагон формально почне гонку озброєнь. Однак, насправді він буде зосереджений на розробці штучного інтелекту, кіберзасобів і надзвукового озброєння. Про війну в 2019 році будуть говорити більше. Вірогідно, будуть гучні розмови про початок воєн проти Ірану і КНДР. Втім, навряд чи якийсь з цих конфліктів дійсно вийде за межі «повідомлень президента в Twitter».