Джеймс Меттіс / фото REUTERS

Міністр Оборони США Джеймс Меттіс у своєму прощальному листі перед виходом на пенсію назвав політику Росії та Китаю авторитарними.

«Я вірю, ми маємо бути рішучими та однозначними в наших підходах до цих країн чиї стратегічні інтереси зростають в напрузі з нашими. Китай і Росія, наприклад, хочуть ділити світ послідовно з їхніми авторитарними моделями, отримуючи право вето над іншими народами економічно, дипломатично і силовими рішеннями, поширюючи їхні інтереси коштом наших сусідів», — написав Меттіс, передає Громадське

Також у листі він наголосив на важливості збереження альянсів та партнерства. 

Відео дня

«Ви маєте право мати міністра оборони чиї погляди краще збігаються з вашими на ті чи інші речі. Я вважаю, що мені краще відійти від моїх позицій», — додав Меттіс, звертаючись до Трампа.

Читайте такожТрамп заявив про відставку глави Пентагону

Повна версія листа Джеймса Меттіса

"Дорогий президенте,

Я мав честь служити нашій країні як 26-ий міністр Оборони поруч з чоловіками й жінками з Міністерства оборони та служити для наших громадян та наших ідей.

Я пишаюсь прогресом, якого вдалося досягнути більше ніж за останні два роки в нашому Міністерстві Оборонної стратегії: вивели Департамент на кращий бюджет, покращили готовність та летальність в наших військах, і реформували для кращої продуктивності Міністерства ділову практику. Наші війська продовжують переважати в конфліктах і підтримувати глобальний вплив США.

Одне основне переконання, яке я завжди зберігав, це те, що наша сила як нації нерозривно пов’язана з силою нашої неповторної й всеосяжної системи альянсів та партнерства. Водночас США залишаються незмінною нацією в вільному світі, ми не можемо захищати наші інтереси чи служити ефективніше без збереження альянсів і демонструючи повагу до чинних альянсів.

Як я сказав на початку, сили армії США не можуть бути полісменами світу. Замість цього, ми мусимо використовувати наші інструменти американської сили для захисту спільної оборони, включаючи впровадження ефективного лідерства в наших альянсах.

29 демократичних країн НАТО продемонстрували свою силу у відданій боротьбі разом з нами після нападу 11 вересня на Америку.

The Defeat-ISIS («Перемогти Ісламську державу» — ред.) коаліція 74 націй — це ще один доказ.

Аналогічно я вірю ми маємо бути рішучими та однозначними в наших підходах до тих країн, чиї стратегічні інтереси зростають в напрузі з нашими. Китай і Росія, наприклад, хочуть ділити світ послідовно з їхніми авторитарними моделями — отримуючи право вето над іншими народами економічно, дипломатична і силовими рішеннями — поширюючи їхні інтереси коштом сусідів Америки та інших альянсів. Це те, чому ми маємо використовувати всі інструменти американської сили для поширення спільної безпеки.

Мої погляди та ставлення до союзників з повагою, а також ясність поглядів на недоброзичливих суб’єктів та на стратегічних конкурентів, міцно тримаються і проголошуються протягом чотирьох десятиліть занурення в це питання. Ми маємо зробити все можливе до просунутого інтернаціонального замовлення, що є більш сприятливим для нашої безпеки, процвітання та цінностей, і ми зміцнили це зусилля завдяки солідарним альянсам.

Ви маєте право мати міністра оборони чиї погляди краще збігаються з вашими на ті чи інші речі. Я вважаю, що мені краще відійти від моїх позицій. Кінець дати мого терміну перебування на посаді — 28 лютого 2019 року, дата, що повинна дати достатньо часу щоб успішно номінувати й підтвердити наступника, а також переконатись, що інтереси Міністерства добре артикулюються та захищаються на майбутніх подіях, включаючи слухання Конгресу та оборонну зустріч Міністерства оборони НАТО в лютому. Окрім того, повний перехід до нового Міністерства Оборони відбувається задовго до переходу голови Об’єднаних комітетів начальників США у вересні для забезпечення повної стабільності в середині Міністерства.

Я обіцяю всі мої зусилля вирівняють трансформації, що забезпечують потребу та інтерес 2,5 мільйони підлеглій міністерства і 732,079 Міністерських цивільних утримуючи неопосередковану увагу в Департаменті весь час так, щоб вони могли постійно нести свою цілодобову місію захищаючи американських громадян".

Читайте такожУ НАТО відреагували на відставку міністра оборони США

Раніше повідомлялося, що міністр оборони США Джеймс Меттіс вийде на пенсію наприкінці лютого 2019 року. Він обіймав цю посаду з 20 січня 2017 року.

У вересні The New York Times повідомляв, що Трамп розглядає можливість звільнення міністра оборони США Джеймса Меттіса після проміжних виборів до Конгресу, які відбулися в листопаді.

Тоді видання зазначало, що Трамп роздратований порівняннями з Меттісом не на свою користь і надзвичайно стурбований тим, що Меттіс «у глибині душі демократ».

NYT також писав, що ставлення Трампа до глави Пентагону погіршилося після публікації книги Боба Вудворда, у якій йдеться про те, що Меттіс нібито невисокої думки про розумові здібності президента. У ній, зокрема, ідеться про те, що стомившись пояснювати Трампу, чому важлива американська присутність на Корейському півострові, міністр оборони Меттіс якось сказав: «Трамп поводиться як «п'яти- чи шестикласник».