Ілюстрація / REUTERS

Невелика тренувальна база армії США під назвою «Ат-Танф», розташована неподалік іраксько-сирійського кордону, тривалий час була місцем великого страху між військами Росії і США у Сирії.

Вона довго дратувала російську сторону, яка вимагала у американців поступитися нею. І от це нарешті станеться після рішення президента Дональда Трампа про виведення військ з близькосхідної країни. Про це пише Military Times з посиланням на командира сирійських опозиційних сил Мухаммада аль-Талла, який співпрацює з військовими США.

Чиновники американських Збройних сил постійно пояснювали, що на базі проводиться підготовка бойової групи «Магхавер аль-Товра», яка воює проти терористів «Ісламської держави» і пов’язана з опозиційними силами. Останні добиваються повалення режиму Башара Асада в Сирії. Разом з тим, військова база стала символом плутанини у більш широкій політиці США щодо сирійської громадянської війни. Експерти наголошують, що головна мета Вашингтона – це заблокувати вплив Ірану в регіоні.

Відео дня

Читайте такожWall Street Journal: Трамп виходом з Сирії показав слабкість, у якій звинувачував Обаму

Розмістившись на базі посеред пустелі поблизу кордону між Іраком і Сирією, американські військові тим самим встановили 55-кілометрову бульбашку без війни. А тим часом сирійський режим Башара Асада разом з Росію й іранськими військами просунулися вперед у регіоні, відбиваючи шматок за шматком територій, які були втрачені впродовж війни. Москва і Дамаск бісяться через існування американської бази, тому що через неї вони не можуть відновити контроль над частиною кордону і закріпити свій вплив на всі шляхи від Тегерану до Середземного моря.

Сили, лояльні до Асада, неодноразово намагалися проникнути в 55-кілометрову зону Америки. Але кожного разу їх жорстоко карали за це нищівними ударами авіації й артилерії. Армія США навіть розгорнула ракетні артилерійські системи HIMARS, щоб посилити свій захист від атак. Нещодавно американські війська збили іранські безпілотники Shaheed-129, які наблизилися до бази.  А у вересні Росія погрожувала без дозволу зайти в американську зону. Втім, таке бажання у неї відпало, коли союзні сили влаштували показові військові навчання на базі.

Читайте такожMilitary Times: Росія зганьбилася, звинувативши США в атаці на її базу в Сирії

Якщо США покинуть «Ат-Танф», вона стане великим призом для Росії, Ірану і сирійського режиму. Крім того, кордон Йорданії опиниться під загрозою проникнення терористів «Ісламської держави», тому що ніхто в пустельному прикордонному регіоні більше не буде ефективно проти них воювати.