Ілюстрація \ REUTERS

На Сицилії в районі найактивнішого в Європі вулкану Етна стався землетрус магнітудою 4,8 бали. В результаті постраждали щонайменше чотири людини.

Читайте такожВ Італії прокинувся вулкан Етна (відео)

Як повідомляють італійські ЗМІ, підземні поштовхи викликали паніку серед місцевих жителів, багато з яких вибігли з будинків на вулицю і провели решту ночі в автомобілях, передає Бі-бі-сі. Як повідомляється, пошкоджено декілька будівель. Вулкан Етна почав вивергатися 24 грудня, після чого в цьому регіоні сталося кілька підземних поштовхів.

Відео дня

Вулканічний попіл накрив кілька сусідніх сіл, тимчасово був закритий аеропорт Катанії.

Людям, які перебували на схилі вулкана, рекомендували терміново покинути небезпечне місце.

У березні вчені повідомили, що Етна сповзає в бік Середземного моря зі швидкістю близько 14 мм в рік. Етна сповзає вниз по дуже пологому схилу з нахилом лише в 1-3 градуси. Це відбувається, оскільки гора розташовується на платформі з крихких, податливих осадових відкладень.

Геологічні дослідження в інших частинах світу показують, що такі явища можуть призвести до руйнівних наслідків. Наприклад, на схилах вулкана можуть початися зсуви.

Однак вчені, які вивчали Етну, підкреслюють, що в критичну стадію ситуація тут може увійти лише через кілька століть, а то й тисячоліть. Більш того, поки немає свідоцтв того, що це взагалі станеться.