Дональд Трамп і Володимир Путін / REUTERS

Колишній голова ізраїльської політичної розвідки Моссад Тамір Пардо сказав, що Росія скерувала десятки тисяч ботів, щоб змінити хід виборів у США в 2016 році на користь Дональда Трампа. Однак, це було зроблено не тому, що одіозний бізнесмен вже був великим другом Росії.

На думку Пардо, який очолював ізраїльську розвідку до 2016 року, Кремль просто вирішив підтримати найбільш прийнятного кандидата, який би був політично найбільш вигідним для нього, пише Haaretz. Екс-голова Моссада переконаний, що російські урядовці подивилися на політичну мапу у Вашингтоні подумали: «Кого б з кандидатів ми хотіли бачили у Білому домі?».

Читайте такожWashington Post: США віддали Кремлю перемогу в Холодній війні

Відео дня

«Хто допоможе нам досягти наших цілей? І вони обрали його. З того моменту вони розгорнули цілу систему ботів, яка діяла впродовж всіх виборів і привела його до президенства», - переконаний Пардо.

Він наголосив, що вплив на вибори – це лише верхівка айсберга сучасних електронних загроз для демократій і світового порядку, який встановився після Другої світової війни. Використання ботів і фальшивої інформації – це глобальна проблема, з якою Ізраїлю потрібно бути готовим розібратися.

Він наголосив, що політики помилково вважають, що сучасні засоби електронного впливу – це зручний інструмент для них. Але у цього інструменту завжди є неприємні наслідки.

Читайте такожBloomberg: Тримайтеся, 2019 рік буде ще гіршим

«Наприклад, Трамп, вірогідно, думає, що боти працюють йому на користь. Але ці ж боти здатні його повалити. У політиків є ключі до зупинки хаосу, який створюють боти», - сказав екс-голова Моссада.