Володимир Путін / фото REUTERS

У Росії хочуть змінити норми Конституції, аби лишити Володимира Путіна президентом РФ. Чинний основний закон забороняє Путіну брати участь у наступних виборах — у 2024 році.

До цього висновку дійшли аналітики Bloomberg, передає Громадське.

Читайте такожThe Times: Путін більш небезпечний для Європи, ніж популізм

Відео дня

Напередодні спікер Державної Думи Росії В'ячеслав Володін на зустрічі з Путіним запропонував проаналізувати Конституцію, аби з'ясувати, «чи її положення є ефективними та чи не втратили вони свою сутність».

На думку аналітиків, таким чином російська влада намагається змінити основний закон та лишити Путіна президентом після 2024 року.

«Йдеться про передачу влади (Путіну після 2024 року — ред.). Путін заохочує цю гру, говорячи неоднозначні натяки», — прокоментував ініціативу парламенту політичний аналітик і колишній кремлівський помічник Гліб Павловський.

Також, на думку аналітиків, існує ще один гіпотетичний варіант — створення дорадчого органу під назвою Державна Рада, який став би вищим керівним органом у країні на чолі з Путіним.

На думку політолога Валерія Солов’я, в разі проведення такої реформи нового президента можуть позбавити багатьох повноважень. Також він припускає, що зміни до Конституції можуть розпочатись вже в 2020 році.

Нагадаємо, після переобрання на посаду президента РФ Путін пообіцяв не балотуватись у президенти РФ третій раз поспіль.

18 травня парламент Чечні запропонував внести правки до Конституції Росії, які дозволять президенту РФ бути при владі до трьох термінів поспіль.

65-річний Володимир Путін вперше був обраний президентом Росії 26 березня 2000 року. Він очолював владу в країні 8 років, потім поступився прем'єру Дмитру Медвєдєву, а 7 травня 2012 року Путін знову був обраний президентом. 

Вибори в Росії 2018 року відбувалися з масовими порушеннями. Зокрема, оприлюднено десятки відео з вкиданням бюлетенів.