Ілюстрація / REUTERS

Попри неочікувану публічність кримінального переслідування одного з головним постачальників, у Пхеньяні процвітає бізнес так званих «Сінгапурських крамниць». Тут продають все: від горілки з України до китайських підробок продукції різних брендів.

Про це пише Washington Post, додаючи, що більшість товарів, які мережа магазинів продає в КНДР, суперечать санкціями ООН. Останні забороняють експорт предметів розкоші в найбільш ізольовану в світі країну. Цей факт став гірким нагадуванням про те, що не всі потенційні торговельні партнери дотримуються вказівок ООН чи політики максимального тиску на Північну Корею, оголошену США. Особливо коли є можливість заробити кілька мільйонів доларів.

Читайте такожСША ввели санкції проти трьох високопосадовців КНДР

Відео дня

«Сінгапурські крамниці» в КНДР – ніякий не секрет. Їх легко помітити, будь-хто може зайти і щось купити. А для постійних клієнтів, як на Заході, існують дисконтні системи. Донедавна логотип сінгапурського партнера північнокорейських крамниць OCN Group друкували навіть на пластикових пакетах для покупців. І хоч тепер колишнього директора компанії чекає великий термін ув’язнення, мережа продовжує без перешкод продавати різні імпортні товари: парфуми, ювелірні вироби, вино, одяг і косметику. Все це заборонено продавати КНДР через санкції ООН.

Формально крамниці називаються Potonggang Ryugyong Shop і Bugsae Shop. Вони утворюють великий торговельний район в Пхеньяні для столичних еліт, китайських бізнесменів й дипломатів.

Читайте такожСуд у США зобов'язав Північну Корею виплатити півмільярда доларів через смерть студента

Розраховуватися можна доларами США, євро або китайськими юанями. З літа асортимент в крамницях сильно змінився. В Potonggang Ryugyong Shop з’явився відділ з кавою і взуттям. А Bugsae shop встановив спеціальний оздоблений деревом алкогольний куточок, в якому домінує горілка з України. В інших відділах магазину торгують закусками і напоями з Японії, Малайзії і Китаю, а також дорогими шампунями, електронікою і побутовою технікою.