В 2018 році навіть демократичні країни почали ухилятися від зобов'язань / Flickr/Javier Palacios

Найбільшим “лузером” 2018 року стала система, яка була збудована після Холодної війни. США і їхні союзники колись сподівалися, що саме вона сформує глобальну політику.

Про це пише Wall Street Journal. Ідея полягала в тому, що ліберальна демократія, ринкові економічні системи і верховенство закону будуть поширені із Заходу на посткомуністичний Схід Європи, а також глобальний Південь. Міжнародні інститути поступово замінять анархічне змагання держав, розробивши правила для вирішення різних проблем: від торгівлі до зміни клімату.

Читайте такожEUObserver: В 2019 році ЄС доведеться вчитися самостійно захищатися від Росії і не тільки

Відео дня

Росія і Китай ніколи не проявляли симпатії до такого підходу, вважаючи його слабко замаскованим проявом гегемонії США і загрозою для їхніх неліберальних політичних режимів. Бажання збудувати ліберальну світову систему зіштовхувалося з труднощами впродовж багатьох років. У 2018 році воно прогнулося під ще більшим стресом.

Навіть Японія, яка ревно відстоювала заснований на правилах порядок, тепер покинула склад Міжнародної китобійної комісії, відновивши заборонене полювання на китів. Росія у 2018 році зміцнила свою хватку на півдні і сході України. Китай зміцнив насипані штучні острови у Південно-Китайському морі. США обходять процедури СОТ в пошуках так званої “чесної торгівлі”. І одна за іншою країни не виконують зобов’язання за Паризькою кліматичною угодою.

Читайте такожForbes: У 2019 році Україна і Балтія будуть під ударом, а гонка озброєнь формально почнеться

Сучасний Вольтер міг би уїдливо закинути, що стара система не була ні ліберальною, ні міжнародною і точно не порядком. Однак, коли вона остаточно зникне, всі це відчують.