Дональд Трамп  / УНІАН

Президент США Дональд Трамп у середу, 2 січня, зустрівся з лідерами Демократичної партії.

Учасникам зустрічі не вдалося прийти до єдиної позиції щодо вирішення бюджетної кризи, яка призвела до часткового припинення роботи федеральних установ ("шатдаун"), пише DW.

Глава держави наполягає на своїй вимозі до американського Конгресу виділити 5,6 млрд доларів на будівництво стіни вздовж кордону з Мексикою. На думку Трампа, зазначена сума невелика, при цьому мова йде "про національну безпеку". Новий раунд переговорів у Білому домі з демократами і республіканцями запланований на 4 січня.

Відео дня

Читайте такожЕксперти назвали можливі причини імпічменту Трампа в 2019 році

3 січня почне роботу Конгрес США 116-го скликання. Виступаючи перед журналістами після зустрічі з президентом, лідер демократів у Палаті представників Ненсі Пелосі заявила, що має намір представити проект бюджету на першому засіданні.

21 грудня Конгрес не затвердив проект бюджету на наступний фінансовий рік через розбіжності з Трампом. На наступний день ряд федеральних установ у США тимчасово припинили роботу через відсутність фінансування. До вирішення цього питання близько 800 тисяч американських держслужбовців не будуть отримувати зарплату.

Частина службовців відправлена в примусову неоплачувану відпустку. Ті співробітники, від чиєї роботи держава не може відмовитися, повинні продовжувати роботу без оплати. Мова йде, зокрема, про персонал правоохоронних органів і органів виконання покарань.