Дональд Трамп фактично порадив Росії знову розпастися / Facebook/White House

Президент США Дональд Трамп закликав Росію й інші країни взяти на себе більш активну роль у конфлікті в Афганістані. І при цьому він висловив переконання, що саме вторгнення в центральноазіатську країну підштовхнуло СРСР до розпаду.

Під час прес-конференції у Білому домі Трамп розкритикував тривалу американську кампанію в Афганістані, націлену проти "Талібану". Він оголосив, що Вашингтон веде переговори з різними акторами включно з самим "Талібаном" для того, щоб домовитися про мир. Але потім Трамп закликав інші регіональні сили теж вторгнутися в країну, пише Newsweek.

Читайте такожWashington Post: США віддали Кремлю перемогу в Холодній війні

Відео дня

"Індія вже там, Росія вже там. Росія колись була Радянським Союзом. Афганістан зробив її знову Росією, тому що вона збанкрутувала в афганських боях", - сказав Трамп.

"Тож якщо подивитися на інші країни, то можна помітити, що Пакистан вже там. І він повинен воювати. Росії теж потрібно воювати. Причина, чому вона раніше це вела війну в Афганістані, полягала в тому, що терористи прямували на російську територію. Тож було правильним піти на війну туди. Проблема в тому, що через бої росіяни буквально збанкрутували. Їм довелося знову називати країну Росія, а не Радянський Союз", - додав американський президент.

Пряме вторгнення СРСР в Афганістан почалося після перевороту в 1973 році, який призвів до повалення правлячої в азійській країні монархії і створення Республіки Афганістан, у якої були тісні зв'язки з Москвою. Але потім, Кабул почав пручатися тому, що вважав зростанням радянського впливу. Ліва "Демократична народна партія Афганістану" у 1978 році почала Саурську революцію, після якої була створена комуністична Демократична Республіка Афганістан. Невдовзі Афганістан була втягнута в низку конфліктів, пов'язаних з Холодною війною за глобальний вплив, яку вели США і СРСР. ЦРУ почало підтримувати ісламістських бойовиків - моджахедів, які добивалися повалення комуністичного уряду. 

Читайте такожBusiness Insider: ЦРУ допомогло вибити СРСР з Афганістану 32 роки тому

Армія СРСР прямо вторглася в Афганістан в 1979 році. Це була довга і дорога війна, яка заверишалася виведенням радянських військ в 1989 році і крахом уряду в Кабулі через три роки після того. Тож історичні ремарки про "виправдане" вторгнення СРСР для боротьби з "терористами, які звучив Трамп, далекі від правди.