Ілюстрація / фото УНІАН

Сполучені Штати завершать виведення військ із Сирії після того, як отримають від Туреччини гарантії недоторканності курдів - американських союзників у регіоні.

Про це радник президента США з національної безпеки Джон Болтон заявив під час візиту до Ізраїлю, повідомляє Радіо Свобода.

Читайте такожРосія завдала авіаудару по житлових районах у Сирії

Відео дня

Болтон підкреслив, що будь-яка військова операція Туреччини на території Сирії має бути узгоджена з Вашингтоном. Він також зазначив, що президент США Дональд Трамп прихильний ідеї повного знищення терористичного угруповання "Ісламська держава", для боротьби з якою американські військові кілька років тому разом з союзниками почали операцію в Сирії.

Болтон сказав, що в ході візиту на Близький Схід має намір обговорити проблематику виведення військ США із Сирії з керівництвом Ізраїлю і Туреччини.

Трамп оголосив про виведення американських військових із Сирії наприкінці минулого року. Він говорив про те, що військові покинуть Сирію найближчим часом, однак згодом термін було продовжено як мінімум на кілька місяців. На знак протесту проти рішення президента пішов у відставку міністр оборони Джеймс Меттіс, за ним низка чиновників Пентагону. Опоненти Трампа вказували на те, що швидке виведення військ США поставить під загрозу озброєні загони курдів, які разом з американцями вели боротьбу з "Ісламським державою" на півночі та сході Сирії. Туреччина не раз заявляла, що готує військову операцію проти курдів, яких звинувачує в підтримці тероризму.

Повідомлялося, що курдські формування передали контроль над містом Манбідж армії сирійського президента Башара Асада, щоб захистити місто від турецького вторгнення. На даний момент, однак, сирійські урядові війська в місто не увійшли, вони розташувалися неподалік.

Курди контролюють райони північного сходу Сирії, там же, а також на півдні розміщені американські військові бази. У районі кордону з Іраком тривають бої із загонами ІД.