Відносини ПЦУ з Константинополем доведеться уточнити / фото УНІАН

У передріздвяні дні Україна здобула велику перемогу у своїй довготривалій боротьбі за незалежність від Москви.

Вселенській патріарх Варфоломій у Стамбулі закріпив незалежність  новоствореної Православної церкви в Україні. Таким чином, країна приєдналася до ще 14 автокефалій, які формують світ православного християнства, Нагадує в статті для Atlantic Council колишній посол США в Україні Джон Гербст.

Це величезний удар для Московського патріарха Кирила і його близького союзника Володимира Путіна, чию політику російський духовний лідер беззастережно підтримує. Також це великий крок для України у напрямку визволення з-під впливу Кремля. Московський патріархат став дуже ефективним засобом "м'якого впливу" для Кремля.

Відео дня

Читайте такожGazeta Wyborcza: Томос для України став історичною катастрофою для Путіна 

До передачі томоса Києву РПЦ могла заявляти, що всі православні церкви, які вона не контролює в Україні, "не канонічні". Але тепер це не правда. Московський патріархат почав втрачати вірян в Україні ще після Помаранчевої революції в 2004 році, коли він підтримав Москву і її незгоду з українськими демократичними змінами. Ця тенденція лише посилилася після того, як Кремль окупував Крим і почав гібридну війну на Донбасі.

Але боротьба ще не скінчилася. Російська влада і РПЦ будуть з усіх сил старатся, щоб зберегти позицію своєї церкви в Україні. На це вказує те, що в грудні на об'єднавчому соборі були присутні лише два епископи Московського патріархату, хоча перед тим щонайменше 25 демонстрували готовність взяти участь в об'єднанні. Іншою ознакою стало рішення РПЦ розірвати відносини з Вселенським патріархатом через надання автокефалії українській церкві. Але це війна, у якій РПЦ і прихильники Кремля не зможуть  перемогти.

Хоча ПЦУ приєдналася до інших 14 автокефальних церков, її відносини з Вселенським патріархатом вимагають уточнення. В томосі сказано, що Константинополь повинен схвалювати будь-які зміни у документі. І є щонайменше один його пункт, який ПЦУ точно захоче змінити. В ньому йдеться про те, що українська церква має юрисдикцію лише на території України. Це означає, що українські православні церкви за межами України будуть під контролем Вселенського патріархату.

Читайте такожКонстантинополь вирішив розпустити архієпархію російських церков в Західній Європі – ЗМІ

Це щедрий подарунок Константинополю і добре нагадування про значення горезвісного виразу про "візантійський" підхід. Українські віряни не погодяться з переходом українских церков за кордоном під контроль Вселенського патріархату. І багато таких іноземних церков можуть не захотіти виконувати цю вказівку. Всі ці складнощі - лише нагадування, що томос - це лише крок, хоч і важливий, у напрямку створення об'єднаної і незалежної української церкви.