Вид на парламент Британії / Geograph фото

Британський парламент в середу розгляне вотум недовіри уряду Терези Мей, яка напередодні зазнала поразки на історичному голосуванні запропонованої нею угоди про Brexit, всього за 10 тижнів до запланованого виходу Великобританії з Євросоюзу.

Читайте такожВлада Британії готується відкласти Brexit

Як повідомляє агентство Рейтер, кількість депутатів, що проголосували проти угоди, більш ніж удвічі перевищило число її прихильників - 432 проти 202, - що стало найбільшиою поразкою уряду в сучасній історії і спровокувало жорстоку політичну кризу за останні півстоліття, яка може привести країну до неконтрольованого виходу з ЄС або навіть до скасування рішення, прийнятого на референдумі в 2016 році.

Після провалу угоди в британському парламенті лідер опозиційної Лейбористської партії Джеремі Корбін запропонував винести вотум недовіри уряду Мей, голосування відбудеться о 21:00 за Києвом у середу.

Демократична юніоністська партія (DUP) Північної Ірландії, яка підтримує уряд меншості і відхилила угоду про Brexit, повідомила, що не буде виступати проти Мей. Консерватори, які підтримують Brexit, також сказали, що підтримають прем'єра.

Якщо парламент все ж ухвалить вотум недовіри, то у законодавців буде 14 днів на висловлення вотуму довіри новому уряду. Якщо цього не відбудеться, мають бути проведені нові вибори.