Франція та Німеччина підписали новій договір про дружбу / фото twitter.com/RegSprecher

Президент Франції Еммануель Макрон і канцлерка Німеччини Ангела Меркель у вівторок в німецькому Аахені підписали новий договір про дружбу і співпрацю.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на AP.

Договір був підписаний рівно через 56 років після підписання Єлисейського договору 1963 року, який був покликаний задавати тон для тісної співпраці двох країн після Другої світової війни.

Відео дня

Читайте такожМеркель заявила про історичну відповідальність за впорядкований Brexit

"Популізм і націоналізм зміцнюють позиції у наших країнах", - сказала Меркель французьким, німецьким і європейським чиновникам, які зібралися у ратуші Аахена.

Нагадавши про вихід Британії з Європейського Союзу та зростаючі протекціоністські тенденції в усьому світі, Меркель зазначила, що міжнародне співробітництво переживає складний період.

"Сімдесят чотири роки, термін життя однієї людини, після закінчення Другої світової війни, те, що здавалося очевидним, знову ставиться під сумнів. Тому, перш за все, є потреба у нових зобов'язаннях щодо нашої відповідальності в рамках Європейського Союзу, відповідальності, яку несуть Німеччина і Франція" – заявила канцлерка.

Її слова підтримав президент Франції Еммануель Макрон, який відзначив "зростаючий гнів" у європейських суспільствах і тиск ззовні.

Аахенський договір має на меті посилити транскордонне співробітництво вздовж 450-кілометрового кордону країн, а також покращити координацію між двома країнами, коли йдеться про вирішення таких міжнародних проблем, як зміна клімату та тероризм.