У США кажуть, що ще не ухвалили остаточного рішення про вихід з угоди часів Холодної війни  / PolitRussia.com

США запропонували Росії провести переговори під час зустрічі ООН в Пекіні наступного тижня. Майже точно можна сказати, що запропонований діалог стосувався б і договору про ліквідацію ракет малої і середньої дальності, яку Вашингтон і Кремль підписали ще в часи Холодної війни.

Про це Reuters сказали чиновники Держдепартаменту США. Заступник голови відомства Андреа Томпсон повторила, що адміністрація Дональда Трампа «призупинить виконання зобов’язань» відповідно до договору, якщо Росія не повернеться до виконання своїх до другого лютого. Однак, за її словами, все можна виправити. І Вашингтон ще поки не ухвалив остаточного рішення про анонсований повний вихід з домовленостей.

Томпсон додала, що вона не вірить у повернення Росії до виконання умов договору. Власне, щоб зробити це Москва повинна знищити свої крилаті ракети 9M729, радіус дії яких, на думку Вашингтона, порушують обмеження, встановлені документом від 1987 року. Томпсон розповіла, що переговори у Женеві, які вона провела із заступником російського міністра закордонних справ Сергієм Рябковим, не дали ніякого результату. Однак, вона додала, що запропонувала Рядкову обговорити проблеми з контролем ядерних озброєнь на полях зустрічі Ради безпеки ООН у Пекіні.

Відео дня

Читайте такожПосол показав "ще одну ганьбу Росії" в ГА ООН: голосування щодо її резолюції про РСМД провалилося

«Я сказала заступнику міністра закордонних справ Росії, якщо у його країни є пропозиції щодо реальних подальших кроків, я готова говорити. Але повертатися за стіл, щоб почути старі розповіді, які ми чули впродовж останніх п’яти років, - це не продуктивне використання часу», - додала Томпсон.

Вчора Москва влаштувала виставку ракет 9M729 для іноземних дипломатів і журтналістів, намагаючись їх переконати, що ракети не порушують Договір про ліквідацію ракет малої і середньої дальності. Але на думку заступника Держсекретаря США, виставки справі не допоможуть.

«Статичний показ ракети не покаже, як далеко вона літає», - сказала Томпсон.