Надзвичайно важливо стати на захист суверенітету і територіальної цілісності кожної країни в Європі / фото УНІАН

Генеральний секретар Організації північноатлантичного договору (НАТО) Єнс Столтенберг заявляє, що Альянс посилює присутність на сході Європі, аби попередити конфлікт.

Читайте такожРосія розміщує в Європі нові ракети з ядерним потенціалом - генсек НАТО

Про це генсек сказав під час виступу на Всесвітньому економічному форумі в рамках панельної дискусії про майбутнє трансатлантичного Альянсу.

Відео дня

Зокрема, його запитали, чи можлива окупація Росією Білорусі.

"Перш за все, я думаю, що ми маємо виходити з того, що цього не станеться", - зазначив Столтенберг.

При цьому він зауважив, що надзвичайно важливо стати на захист суверенітету і територіальної цілісності кожної країни в Європі.

"Виходячи з цього, ми бачили як Росія порушила територіальну цілісність кількох сусідніх країн. Росія має війська у Молдові без дозволу уряду у Кишиневі. Вона має війська у двох частинах Грузії - Абхазії та Південній Осетії. І, звичайно, вона незаконно анексувала Крим і дестабілізує східну Україну. Ви бачили агресивні дії в Азовському морі", - сказав генсек НАТО і розповів про заходи, які вживає НАТО.

"Як відповідь, не в останню чергу на таку більш напористу Росію, на агресивні дії Росії, ми суттєво зміцнили боєготовність наших сил, посилили нашу присутність у східній частині Альянсу, і європейські союзники зараз більше інвестують в оборону, а США збільшує свою присутність в Європі. І причина, чому ми це робимо, полягає у тому, щоб попередити конфлікт", - наголосив він.

"Головне пояснення для стримування від НАТО полягає у тому, щоби надіслати чіткий сигнал будь-якому потенційному агресору, що якщо будь-який союзник зазнає нападу, НАТО як єдине ціле буде поруч. І це найкращий спосіб для уникнення будь-якого конфлікту", - підкреслив Столтенберг.

За його словами, НАТО реагує і готове захисти кожну державу-члена.