Олександр Лукашенко / фото president.gov.by

Президент Білорусі Олександр Лукашенко відтягує створення союзної держави з Росією, оскільки не хоче остаточно перетворити свою країну на плацдарм для військ РФ. Однак обстоювати позиції білоруському лідеру стає все важче.

Читайте також"Для Білорусі розпочинаються чорні дні": політолог розповів про путінський ультиматум Лукашенку

Про це заявила експерт з питань міжнародних відносин Ірина Верещук, передає «Обозреватель». Міжнародник зазначила, що політика Лукашенка, яку умовно можна назвати "газ в обмін на поцілунки", працювала багато років, але тепер дала збій.

Відео дня

"У Росії вже дійшли до того, що союзний договір 1999 року має виконуватися та імплементуватися повною мірою. Вони і так багато чого виконали. У них є спільне використання збройних сил, стоять військові бази. Вони мають що показати", — зазначила експерт .

На думку Верещук, питання в тому, наскільки Олександр Лукашенко готовий поступитися своєю владою: "Ця людина при владі з 1994 року. Ще Путін не був президентом, а він був. Це останній автократ Європи. Не можу сказати, що він тиран, диктатор — він автократ".

За словами експерта, було б помилкою вважати, що Білорусь, "як би ми про неї легковажно не говорили", повністю розчинилася або інтегрувалася в Росію. Крім того, Лукашенко не готовий до об'єднання з Росією.

Верещук наголосила, що для Кремля головне в союзній державі — "не спільне використання митних правил, навіть не тарифи на нафту, не пільги, а те, що вони підписали у військовій і оборонній сфері, і як ці війська будуть використовуватися".

"Лукашенко не хоче, щоб з його території стріляли ПТУРСи і "Гради" били. Але чи зможе він втриматися, чи має достатню силу і резерв всередині країни, щоб цього не сталося — це вже питання", — додала вона.