Греція хоче ратифікувати протокол про приєднання до 8 лютого / фото УНІАН

Постійні представники 29 держав-членів Організації Північноатлантичного договору (НАТО) схвалили текст протоколу про приєднання Республіки Північна Македонія до Альянсу.

Про це повідомляє видання Euractiv з посиланням на джерела.

Зокрема, за даними джерел, 29 січня був схвалений офіційний текст протоколу про приєднання Північної Македонії до Альянсу. Тепер 29 постійних представників країн-членів НАТО очікують на дозвіл від своїх країн на його підписання. Після підписання протокол мають ратифікувати парламенти усіх 29 країн-членів Альянсу.

Відео дня

«Греція хоче ратифікувати протокол про приєднання до 8 лютого», - повідомили джерела і додали, що Греція, імовірно, стане першою країною, яка відкриє двері НАТО для Північної Македонії.

Читайте такожВрегулювання суперечки щодо назви Македонії дозволить цій країні приєднатися до НАТО та ЄС - Помпео

Крім того, як повідомив 28 січня речник НАТО, дата підписання протоколу про приєднання Північної Македонії буде визначена «найближчими днями». Раніше Атени і Скоп'є ратифікували історичну угоду про нову назву Македонії, яка поставила крапку у 27-річній суперечці, що блокувала намір Скоп'є приєднатися до НАТО та ЄС.

Видання зазначає, що на практичному рівні схвалення протоколу означає, якщо усі країни-члени Альянсу не прискорить ратифікаційні процедури, Північна Македонія може стати членом Альянсу на липневому саміті НАТО. Зазвичай, процес ратифікації потребує одного року.

Як повідомляв УНІАН, 8 січня глава Місії України при Організації Північноатлантичного договору Вадим Пристайко заявив, що Україна має шанс вступити до НАТО після Македонії.