Прорив дамби стався 25 січня на залізорудному родовищі / twitter.com/recordtvminas

Агентство Associated Press опублікувало відео, на якому показані потоки бруду, що виникли через прорив дамби в південно-східному штаті Мінас-Жерайс у Бразилії.

На кадрах видно, як грязьові потоки розтікаються по території родовища, а робітники на машинах і навантажувачах намагаються залишити зону затоплення.

Відео: Associated Press

Прорив дамби стався 25 січня на залізорудному родовищі, що належить гірничодобувній компанії Vale. Трагедія сталася в сховищі для відходів збагачення корисних копалин.

За словами заступника координатора цивільної оборони штату Флавіо Годіньо, на сьогоднішній день загиблими вважаються 115 людей, ще 248 зникли безвісти, пише РБК з посиланням на газету La Vanguardia. Також влада врятували ще 395 осіб.

Читайте такожПрорив дамби в Лаосі: вода змила кілька сіл, сотні людей зникли безвісти (фото, відео)

Представник пожежної охорони Педро Айхара розповів, що початкова швидкість грязьових потоків, які обрушилися на рудник, а потім розтеклися по сусідньому округу, становила 70-80 км/ч. Після цього потоки бруду обрушилися на житлові будинки в районі муніципалітету Брумадінью в штаті Мінас-Жерайс.

Ця дамба стримувала не менше 13 млн кубометрів промислових відходів, які після прориву, за оцінками, розтеклися по території 125 га.

Бразильська Vale є однією з найбільших гірничодобувних компаній в світі, вона займає 1 місце з виробництва залізної руди й нікелю. Підприємства компанії розташовані не тільки в Бразилії, але і в Австралії, Канаді, Китаї, Японії, Індонезії, Малайзії та інших країнах.