Еммануель Макрон / фото УНІАН

Президент Франції Еммануель Макрон планує провести референдум у зв'язку з протестними акціями, що з листопада минулого року проводять на вулицях так звані "жовті жилети".

Про це з посиланням на високопоставлені джерела повідомляє французька газета Le Journal du Dimanche.

Читайте такожФранцузькі "жовті жилети" візьмуть участь у виборах до Європарламенту

Відео дня

За даними видання, вже мали початися переговори з постачальниками паперу і друкарнями для підготовки бюлетенів для голосування, яке має допомогти країні вийти з кризи "жовтих жилетів".

Запитання, які будуть задані, наразі не відомі.

Також поки немає офіційного повідомлення про референдум.

Як повідомляв УНІАН, хвиля протестів у Франції розпочалася ще 17 листопада 2018 року через анонсоване підвищення акцизів на пальне. Демонстранти мітингували, блокували дороги, автозаправки, сховища пального і торговельні центри.

5 грудня під тиском протестувальників французький уряд цілковито відмовився від наміру підвищити акцизи на пальне. В уряді підрахували, що податкові пільги та інші фіскальні заходи, які Макрон оголосив для заспокоєння демонстрацій, коштуватимуть бюджету країни 10 млрд євро.

Однак, попри поступки з боку влади, "жовті жилети" вирішили продовжувати протести. Аби заспокоїти протести, Макрон запустив серію загальнонаціональних дебатів.

26 січня "жовті жилети" знову відновили акції протесту.

27 січня на противагу "жовтим жилетам" на вулиці Парижа вийшли "червоні шарфи" - близько 10 тис. людей пройшли з Площі Нації до Площі Бастилії під гаслами "Так демократії, ні революції", висловлюючи протест проти насильницьких дій та вандалізму з боку "жовтих жилетів". Багато з учасників акції повідомляли, що вони не проти "жовтих жилетів", але втомлені масовими заворушеннями, які тривають у країні 11 тижнів поспіль.