Дональд Трамп / фото flickr.com/Matt Johnson

Президент Сполучених Штатів Дональд Трамп заявив, що великі держави не можуть вести безкінечні війни і тому США виводять війська з Сирії і мають намір зменшити військову присутність в Афганістані.

Про це глава Білого дому повідомив під час другого щорічного виступу з промовою «Про стан держави» (State of the Union) перед обома палатами Конгресу США.

Читайте такожТрамп: соціалізм Мадуро перетворив багату Венесуелу на "країну жалюгідного зубожіння і відчаю"

Відео дня

"Наші мужні війська тепер воюють на Середньому Сході впродовж майже 19 років. В Афганістані та Іраку близько 7 тисяч американських героїв віддали свої життя. Більше ніж 52 тисячі американців отримали тяжкі поранення. Ми витратили більше ніж 7 трильйонів доларів на ведення війн на Середньому Сході", - наголосив Трамп.

"Ще як кандидат у президенти, я голосно зобов'язався дотримуватися нового підходу. Великі держави не ведуть безкінечні війни", - заявив Трамп.

"Коли я вступив на посаду, ІДІЛ контролював більше ніж 20 тисяч квадратних миль в Іраку та Сирії. Лише два роки тому. Сьогодні ми звільнили фактично усю цю територію від кайданів цих кровожерливих монстрів. Тепер, коли ми працюємо з нашими союзниками, щоби знищити залишки ІДІЛ, настав час наших мужніх воїнів у Сирії тепло привітати вдома", - сказав Трамп.

"Я також активізував наші переговори, щоби добитися, якщо можливо, політичного урегулювання в Афганістані. Протилежна сторона також дуже рада вести переговори. Наші війська воювали з неперевершеною доблестю, і завдяки їхній мужності, ми тепер маємо змогу добиватися можливого політичного рішення цього тривалого і кривавого конфлікту", - зазначив Трамп.

"В Афганістані моя адміністрація проводить конструктивні переговори з низкою афганських груп, в тому числі з Талібаном. Коли ми добиватимемося прогресу у цих переговорах, ми будемо спроможні зменшити присутність наших військ та зосередитись на протидії тероризму, і ми дійсно будемо зосереджуватися на протидії тероризму. Ми не знаємо, чи ми досягнемо домовленості, але ми знаємо, що після двох десятків років війни, настав час принаймні спробувати добитися миру", - наголосив президент США.

Як повідомляв УНІАН, 19 грудня 2018 року президент США Дональд Трамп віддав наказ повністю вивести війська США з Сирії.

Наступного дня очільник Пентагону Джеймс Меттіс оголосив про свою відставку.