Ілюстрація \ REUTERS

Міністр оборони Великобританії Гевін Вільямсон оголосив програму підвищення боєздатності британських збройних сил на період після виходу країни з Євросоюзу.

Читайте такожБританія має план евакуації королівської родини у випадку заворушень через Brexit - ЗМІ

Вільямсон сказав, що у світі відроджується міждержавне протистояння, назвавши серед ключових противників Росію, а також вказав на Китай, передає Голос Америки. Урядовець наголосив, що після “Брекзиту” в основі оборонної стратегії Лондона надалі буде членство в НАТО і партнерство зі США, а розмови про європейську армію він назвав відволіканням уваги.

Відео дня

“Росія відбудовує свій військовий арсенал і прагне повернути незалежні країни колишнього Радянського Союзу, такі як Грузія та Україна, назад у свою орбіту. Тим часом Китай розбудовує сучасні військові можливості й економічну потугу”, - сказав міністр у програмній промові в Королівському інституті об’єднаних служб у Лондоні.

Британський урядовець, який у грудні відвідав Україну і не раз виступав з осудом російської агресії щодо України, підкреслив, що зараз “характер ведення війни змінюється, і межі між миром та війною стають розмитими”.

“Наші противники щораз більше використовують кібернапади, підривну діяльність та інформаційні операції, кидаючи виклик нам і міжнародній системі, заснованій на правилах, діючи у сірій зоні, не доводячи свою активність до рівня звичайного конфлікту”, - наголосив Гевін Вільямсон.

Західні союзники за словами міністра повинні бути спроможними до військового стримування і бути готовими захистити себе, зокрема, демонструючи супротивнику “високу ціну агресивної поведінки”.

Для підвищення здатності протистояти тим, хто “зневажає міжнародні закони” міністр запропонував плани модернізації збройних сил Великобританії для збільшення їхньої боєздатності.

Гевін Вільямсон повідомив про наміри вкладати кошти у флот і сили швидкого реагування, кіберсили та такі нові види озброєнь як безпілотні літальні апарати.

Міністр заявив, що після “Брекзиту” Великобританія повинна стати країною, “до якої звертаються інші, коли світу потрібне лідерство”.