Дональд Трамп / REUTERS

Президент США Дональд Трамп у п'ятницю, 15 лютого, оголосив про введення надзвичайного стану в країні, щоб отримати фінансування на будівництво стіни вздовж кордону з Мексикою.

Про це він оголосив під час брифінгу в Білому Домі, пише ТСН.

"Я підпишу надзвичайний стан", - оголосив Трамп.

Відео дня

Одночасно він оголосив про виділення в рамках надзвичайного стану $8 мільярдів. Кошти будуть спрямовані на будівництво "стіни Трампа" вздовж мексиканського кордону.

Речниця Білого дому Сара Сандерс у Twitter оприлюднило фото американського президента, який підписує відповідний документ. Фактично НС введений президентом в дію. 

Введення режиму НС дозволить Дональду Трампу збільшити асигнування на будівництво загородження на кордоні з Мексикою, оскільки в проекті бюджету, який розглядається в конгресі, на ці цілі виділено лише $1,375 млрд замість запитаних президентом $5,7 млрд.

Проти НС рішуче виступили демократи. Так, лідер демократичної меншості в сенаті Чак Шумер заявив, що "введення режиму НС в загальнонаціональному масштабі - беззаконня".

Спікер палати представників американського конгресу Ненсі Пелосі пригрозила подати в суд позов проти рішення Трампа.

Читайте такожПалата представників США прийняла федеральний бюджет, який дозволить уникнути "шатдауну"

У четвер сенат ухвалив бюджет, який забезпечує фінансування державних структур до кінця фінансового року, таке ж рішення очікується від палати представників.

Нагадаємо, що в Білому домі не виключають чергового "шатдауну" після 15 лютого.

Додамо, уряд США припинив роботу 22 грудня 2018 року, після того, як глава Білого дому Дональд Трамп не зміг домовитися з Конгресом про бюджет на 2019 рік. У нього, на думку американського лідера, повинні були бути включені витрати у розмірі 5,7 млрд доларів на будівництво стіни на кордоні з Мексикою.

Припинення фінансування федеральних структур на Різдво призвело до хаосу в кінці 2018 року, який доповнився різким падінням фондових ринків, внутрішньопартійним загостренням через звільнення міністра оборони Джеймса Меттіса, виведенням військ з Сирії, а також розслідуванням спеціального прокурора ФБР Роберта Мюллера.

Нарешті, 25 січня Сенат і Палата представників ухвалила законопроект про припинення "шатдауну" до 15 лютого 2019 року і передали його американському президентові Дональду Трампу, який одразу ж його підписав. Зазначимо, що документ не передбачає виділення додаткових коштів на будівництво стіни, спорудження якої лобіював голова США, на американському кордоні з Мексикою.