Туск не перебільшував, коли говорив, що без захищеної України не існує безпечної Європи / Фото УНІАН

П’ять років тому, 21 лютого 2014 року, дипломати Євросоюзу вмовляли президента Віктора Януковича піти на поступки. Після того, його служби розстріляли сотню демонстрантів на Майдані Незалежності, він вирішив втекти в Росію.

А невдовзі після того в Криму з’явилися «зелені чоловічки», яку окупували півострів. На Донбасі почалася повномасштабна війна з російськими силами. У цій війні загинули понад 10 тисяч людей включно з 300 пасажирами рейсу MH17, збитого підрозділом ГРУ, пише Rzeczpospolita.

Читайте такожNational Interest: Росія не врятувала Януковича в Україні й не здатна зберегти інших друзів

Відео дня

Видання наголошує, що Революція Гідності в Україні, а також російська агресія після неї стали найбільш важливими подіями в Європі з часів падіння комунізму і розпаду СРСР. Вони перервали сон тих суспільств, які хотіли вірити в можливість співпраці з путінською Росією. Вперше з часів Другої світової війни відбулася груба зміна кордонів у Європі. Але Євросоюз і США продемонстрували хоч і солідарну, але слабку реакцію на це. Нещодавно санкції із великим запізненням були загострені лідерами дипломатії союзу у відповідь на групу російську атаку проти українських кораблів у Азовському морі.

Зважаючи на все це, у словах Дональда Туска, який виступив у Києві як президент Ради ЄС, а також як поляк, не було жодного перебільшення. Він говорив, що Європа ніколи не забуде про Небесну сотню, яка загинула не лише за Україну, а й за Євросоюз. Адже події на Майдані Незалежності почалися після того, як Янукович відмовився підписувати угоду про асоціацію між Україною і ЄС.

«Немає справедливої Європи без незалежної України. Немає безпечної Європи без безпечної України, а якщо сказати простіше, немає Європи без України», - сказав Туск з трибуни Верховної Ради.

Видання зауважує, що ці слова президента Ради ЄС не були просто добрим жестом на адресу Києва.

Читайте такожPolitico: Для України є хороші й погані новини щодо «Північного потоку-2» після рішення ЄС

Вони стали також критикою в бік Німеччини, яка проштовхує проект газопроводу «Північний потік-2», попри всю його суперечність. Деякі політики в Берліні говорять про те, що, мовляв, економіка їхньої країни «не може залежати від корумпованої країни, якою лишається Україна». Але «Північний потік-2» дозволить Росії оминути українську ГТС при поставках у Європу. В результаті Україну може охопити ще більший хаос.

«Добре, що нарешті хтось сказав про це вголос, що Європа не буде в безпеці, якщо в безпеці не буде Україна», - йдеться в статті.