Володимир Путін / REUTERS

Президент Росії Володимир Путін підписав указ «Про призупинення Російською Федерацією виконання Договору між Союзом Радянських Соціалістичних Республік і Сполученими Штатами Америки про ліквідацію ракет середньої і малої дальності».

Про це УНІАН повідомили у прес-службі Кремля.

Відзначається, що указ підписано, «виходячи з необхідності вжиття невідкладних заходів у зв'язку з порушенням Сполученими Штатами Америки своїх зобов'язань» щодо даного договору.

Відео дня

Зокрема йдеться, що Росія призупиняє виконання ДРСМД до усунення США «допущених ними порушень зобов'язань щодо названого Договору або до припинення його дії».

Міністерству закордонних справ Російської Федерації доручено направити державам - учасницям Договору повідомлення про призупинення його виконання.

Документ набирає чинності з дня його підписання, наголосили в Кремлі.

Довідка УНІАН. Договір про ліквідацію ракет середньої і малої дальності між СРСР і США був підписаний 8 грудня 1987 року. Документ покликаний сприяти обороні США і їх союзників у Європі і на Далекому Сході. Він забороняє США і Росії зберігати, виробляти та використовувати крилаті ракети наземного базування з радіусом дії від 300 до 3 тисяч 400 миль.

Читайте такожТрамп висловився за новий ракетний договір

4 грудня 2018 року держсекретар США Майк Помпео заявив, що США висунули Росії 60-денний ультиматум на відновлення виконання ДРСМД.

5 грудня генеральний секретар НАТО Столтенберг заявив, що Росія має останній шанс, щоб повернутися до виконання цього договору. Він звинуватив Росію в порушенні договору про РСМД, і підкреслив, що в Альянсі знають про нову російську ракетну систему 9М729.

В Євросоюзі вважають, що цей договір має важливе значення для європейської і глобальної безпеки, а тому пропонували США і РФ зберегти чинність договору. На думку ЄС, договір РСМД сприяв завершенню «холодної війни» і гонки озброєнь і є «одним зі стрижнів архітектури системи європейської безпеки» після набрання чинності 30 років тому.