Ілюстрація REUTERS

У Росії ухвалили закон, який передбачає штраф за "образу" і "неповагу" до державної влади.

Як передає власний кореспондент УНІАН в РФ, відповідний закон сьогодні ухвалили в третьому, остаточному читанні депутати Держдуми.

Як говориться в законі, він спрямований на запобігання поширенню інформації, що ображає людську гідність і громадську мораль, висловлює явну неповагу до суспільства, держави, офіційних держсимволів Росії, Конституції чи органів, які здійснюють державну владу в РФ.

Відео дня

Читайте такожАкція протесту проти блокування Telegram у Москві (фоторепортаж)

Законом визначається порядок обмеження доступу до такої інформації в разі її виявлення. Він буде таким: генпрокурор звертається в Роскомнагляд з вимогою вжити заходів для видалення образливої інформацією і для обмеження доступу до ресурсу в разі, якщо матеріал не видаляють. На підставі звернення Роскомнагляд негайно визначає провайдера хостингу або іншу особу, яка забезпечує розміщення цього ресурсу в інтернеті, направляє йому повідомлення про порушення і вимогу видалити образливу інформацію. Далі провайдер, отримавши повідомлення від Роскомгляду, має негайно повідомити власнику ресурсу про це, після чого протягом доби образлива інформація має бути видалена.

Якщо цього не відбувається, доступ до ресурсу блокується, і обмеження знімається лише після того, як власник ресурсу матеріал все ж таки видалив і повідомив про це Роскомнагляд.

Також ухвалені в третьому читанні поправки до Кодексу про адміністративні правопорушення, які передбачають відповідальність за поширення образливої інформації. Так, якщо ці дії не містять діяння, що кримінально карається, то за публікацію таких матеріалів загрожує адміністративний штраф у розмірі від 30 тис. до 100 тис. рублів. За повторне порушення - штраф у розмірі від 100 тис. до 200 тис. рублів або адміністративний арешт на строк до 15 діб.

Якщо ж дії були вчинені особою, що раніше була піддана адміністративному покаранню за аналогічне адміністративне правопорушення більше двох разів, її чекає штраф у розмірі від 200 тис. до 300 тис. рублів або адміністративний арешт на строк до 15 діб.