Хуан Гуайдо / REUTERS

Парламент Венесуели, Національна асамблея, має зібратися 11 березня на екстрене засідання і проголосувати за запровадження в країні надзвичайного стану у зв'язку із ситуацією в енергетиці. Про це 10 березня на прес-конференції в Каракасі заявив спікер парламенту Хуан Гуайдо, який проголосив себе тимчасовим президентом Венесуели. Головні тези свого звернення він розмістив у Facebook.

Читайте такожСША ввели нові санкції проти поплічників Мадуро

Незначна аварія на гідроелектростанції "Гурі" перетворилася на національну катастрофу, причиною якої стали крадіжки інвестицій в енергетичну галузь і неграмотне керівництво – 80% країни залежало від потужностей однієї ГЕС, підкреслив Гуайдо.

Відео дня

За його даними, протягом 72 годин, що минули з моменту вимкнення електроенергії, 15 пацієнтів у клініках померли через неможливість надати їм допомогу. 15 тис. хворих, яким потрібен діаліз, наражаються на величезний ризик, зазначив політик.

Економічні втрати від блекауту Гуайдо оцінив у розмірі $1,6 млрд.

Він повідомив, що зв'язався з фахівцями з Німеччини, Бразилії, Японії та Колумбії, які могли б допомогти Венесуелі подолати кризу в енергетиці.

Як повідомляв УНІАН, 7 березня майже по всій Венесуелі зникла електрика. У національній корпорації з електроенергії назвали причиною саботаж на гідроелектростанції "Гурі". Президент Ніколас Мадуро заявив, що США розпочали проти країни електричну війну. Держсекретар Сполучених Штатів Майк Помпео підкреслив, що дефіцит електроенергії – результат некомпетентності влади.