REUTERS

Після актів вандалізму минулими вихідними у Парижі влада Франції вирішила забороняти проведення акцій "жовтих жилетів", якщо запідозрить участь у них екстремістів.

Про це заявив у понеділок, 18 березня, прем'єр-міністр країни Едуар Філіпп, передає Deutsche Welle, посилаючись на агенцію dpa.

Французька влада занепокоєна посиленням насильства з боку учасників протестів "жовтих жилетів" та заборонятиме акції на Єлисейських полях у Парижі та в деяких інших районах після того, як на минулих вихідних там мали місце заворушення та акти вандалізму.

Відео дня

"З наступної суботи і кожного разу, коли це буде необхідно, ми заборонятимемо демонстрації від імені "жовтих жилетів" в районах, що найбільше постраждали, як тільки дізнаємося, що там будуть присутні екстремісти із намірами вчиняти насильство", - заявив у понеділок, 18 березня, прем'єр-міністр країни Едуар Філіпп, цитує агенція dpa.

Читайте такожПротести "жовтих жилетів" у Франції: 9 затриманих у Парижі, зіткнення у Нанті (фоторепортаж)

Якщо ж такі акції попри заборону розпочнуться, то поліція розганятиме їх, запевнив прем'єр Франції.

Зазначається, що через випадки насильства під час останніх протестів у відставку був змушений піти керівник поліції Парижа Мішель Дельпує.

Президент Франції Еммануель Макрон на щотижневій зустрічі уряду 20 березня призначить новим шефом поліції Парижа префекта департаменту Жиронда Дідьє Лаллеманта, повідомив Едуар Філіпп.

Як повідомляв УНІАН, 15 березня було останнім днем французьких "Великих національних дебатів", розпочатих президентом Еммануелем Макроном з метою відповісти на вимоги руху "жовтих жилетів".

Протестувальники відкидають дебати як порожні слова і частину кампанії Макроном перед виборами до Європейського парламенту у травні. Вони розгнівані високими податками та економічною політикою Макрона.

У своєму онлайн-заклику до суботніх протестів організатори заявили, що хочуть, щоб цей день став "ультиматумом" для уряду.

16 березня учасники протестів "жовтих жилетів" розгромили у центрі Парижа на Єлисейських полях та прилеглих вулицях магазини відомих марок та підпалили кілька ресторанів, газетних кіосків і відділення банку. Внаслідок підпалу відділення банку постраждали 11 осіб, які проживали в квартирах над ним.

За даними МВС Франції, тільки на акції протесту в Парижі були присутні близько 10 тисяч осіб, по всій країні участь у демонстраціях взяли 32 тисячі людей. За даними правоохоронців, постраждали 17 поліцейських і 42 протестувальники. Близько 240 демонстрантів були затримані.