Ілюстрація / REUTERS

Єврокомісія завершила підготовку до сценарію "жорсткого" Brexit на тлі все більшого зростання ризиків того, що Британія вийде з ЄС 12 квітня без угоди з Брюсселем.

Про це йдеться у повідомленні Єврокомісії, пише "Європейська правда".

"Водночас Єврокомісія продовжує надавати підтримку адміністраціям в ході їхньої підготовки та закликає громадян ЄС і бізнеси до формування власної обізнаності з наслідками можливого сценарію Brexit без угоди і завершення власної підготовки до такого сценарію" – йдеться у повідомленні.

Відео дня

В Єврокомісії наголосили, що попри те, що сценарій "жорсткого" Brexit є небажаним, ЄС готовий до нього.

Читайте такожТерезу Мей скоро очікує відставка - ЗМІ

ЄК розпочала роботу над підготовкою до сценарію "жорсткого" Brexit з грудня 2017 року. За цей час вона опублікувала три повідомлення щодо готовності до такого сценарію, 3 комюніке Єврокомісії, представила 19 законодавчих пропозицій.  17 пропозицій вже або схвалені Європарламентом, або узгоджені ЄП і Радою ЄС. Підготовка до схвалення решти двох пропозицій завершується.

Також Єврокомісія провела широкі технічні обговорення з 27 країнами-членами ЄС щодо питань готовності та непередбачених дій, а також з конкретних галузевих, правових та адміністративних питань. Повідомляється, що ЄК вважає високим рівень підготовки держав-членів до всіх сценаріїв Brexit.

Нагадаємо, минулого тижня ЄС погодився перенести вихід Британії на 22 травня, якщо британський парламент наступного тижня проголосує за угоду про Brexit.

Якщо ж Палата громад не зможе проголосувати або втретє відхилить угоду, Британія отримає час до 12 квітня, щоби обрати, як вона діятиме далі.