REUTERS

В центрі Мінська, де в понеділок, 25 березня, відзначається День волі, приурочений до 101-ї річниці утворення Білоруської Народної Республіки (БНР), пройшли масові затримання політиків, активістів та діячів мистецтва.

Про це передають кореспонденти DW.

За їх даними, в районі Жовтневої площі під варту були взяті тимчасово виконуючий обов'язки голови Об'єднаної громадянської партії (ОГП) Микола Козлов і співголова "Білоруської християнської демократії" Віталій Римашевський. Політики планували покласти квіти до будівлі, де в 1918 році була прийнята статутна грамота про створення незалежної БНР.

Відео дня

Читайте такожЛукашенко поставив Путіну умову щодо об'єднання з Росією

Крім того, затримана опозиційна активістка Альона Толстая, яка у знак протесту проти політики влади прикувала себе ланцюгом до стовпа на Жовтневій площі.

Пізніше на Комсомольській вулиці, де повинен був відбутися імпровізований концерт і яку перетворили в пішохідну зону, затримали чотирьох музикантів - Лявона Вольського, Дмитра Войтюшкевича, Павела Аракеляна та Ігоря Ворошкевича.

За даними правозахисника Сергія Сиса з центру "Весна", загалом мова йде про 12 затриманих. До кінця дня всіх затриманих відпустили. За словами політиків, на них не складали протоколи про правопорушення, а лише протоколи про затримання і проведення профілактичних бесід.

У суботу, 23 березня, святкові заходи з нагоди Дня волі пройшли в низці білоруських міст, зокрема у Могильові і Гродному. В останньому відбувся мітинг, в якому взяла участь популярна білоруська рок-група "Крама", а також виконавці Вольський і Войтюшевич.

Нагадаємо, Білоруська Народна Республіка була проголошена в 1918 році групою діячів національного руху Білорусі. Як самостійна держава вона проіснувала до 1919 року. Згодом уряд БНР був змушений емігрувати.