Норвега звинуватили у шпигунстві проти Росії / фото УНІАН

Суд у Росії визнав винним чоловіка з Норвегії у зборі шпигунських даних про ядерні субмарини. За це його кинуть до в'язниці на 14 років. Вердикт, вочевидь, може посилити напругу у відносинах між Москвою і країною НАТО.

63-річний пенсіонер Фроде Берг у минулому служив прикордонником на норвезько-російському кордоні, пише Reuters. Його схопили у Москві в грудні 2017 року. Судова справа над ним проходила за зачиненими дверима цього місяця. Він наполягає, що не шпигував на користь Норвегії, в чому його звинувачують. Берг не збирається подавати апеляцію і натомість розраховує, що його помилує Володимир Путін. Про це сказав адвокат норвежця Ілля Новіков.

Читайте такожForeign Policy: Росія відкрила новий фронт у інформаційній війні проти Заходу

Відео дня

Посольство Норвегії у Росії повідомило, що "зафіксувало" вердикт, але не дає зараз коментарів. Дипломати пояснили, що працюють у багатьох напрямках, щоб повернути Берга додому.

"Влада Норвегії бажає побачити безпечне повернення Фроде Берга в країну", - сказав прес-секретар МЗС Норвегії.

Під час суду Берг визнав, що його схопили з важливими даними для норвезької влади. Але заперечив, що знав про свою участь у якійсь шпигунській операції. Деталі справи засекречені.

Читайте такожНорвегія зібрала докази втручання Росії у систему GPS під час навчань НАТО

"У нього немає ілюзій. Він чекає, що його уряд зробить необхідні кроки, щоб добитися його визволення дипломатичними методами", - сказав Новіков.

Минулого тижня Путін допустив, що норвежця можуть помилувати або обміняти.