Майк Помпео / REUTERS

КНДР у четвер, 18 квітня, виступила з вимогою відсторонити державного секретаря Сполучених Штатів Америки Майка Помпео від ядерних переговорів між Вашингтоном і США.

Наразі перемовини забуксували, і північнокорейська сторона покладає відповідальність за це на Помпео, повідомляє DW.

Генеральний директор відділу зі зв'язків із США МЗС Північної Кореї Квон Йонг Гун висловив занепокоєння, що за участі Помпео перемовини знову "ускладняться". "Навіть у випадку відновлення діалогу з США "північнокорейська сторона воліла би, щоб замість Помпео Вашингтон у ньому представляла "більш обережна і зріла у спілкуванні" особа.

Відео дня

Читайте такожКім Чен Ин заявив про готовність до третього саміту з Трампом

За словами високопоставленого чиновника в МЗС КНДР, коли Помпео «суне свого носа, переговори між двома країнами йдуть без будь-яких результатів, навіть якщо були близькі до успіху».

Нагадаємо, що у квітні 2018 року керівництво КНДР вперше заявило про готовність обговорити можливість створення без'ядерної зони на Корейському півострові. На першому саміті президента США Дональда Трампа і Кім Чен Ина 12 червня 2018 року в Сінгапурі було підписано спільний документ,  що зобов'язував КНДР до повної денуклеаризації Корейського півострова, але не містив конкретних кроків задля досягнення цієї мети. Друга зустріч лідерів США і КНДР наприкінці лютого цього року в Ханої закінчилася безрезультатно.