Ілюстрація / REUTERS

Шотландський уряд найближчим часом подасть законопроект про проведення до 2021 року нового референдуму про незалежність регіону від Великобританії.

Про це заявила перший міністр уряду Шотландії Нікола Стерджен у середу, 24 квітня, виступаючи перед депутатами парламенту в Единбурзі, пише DW.

Якщо Великобританія вийде зі складу Євросоюзу, "вибір між "Брекзитом" і майбутнім Шотландії "як незалежної європейської нації" має бути зроблено до завершення легіслатурного періоду регіонального парламенту в травні 2021 року, пояснила Стерджен.

Відео дня

Читайте такожІрландія підтримала перенесення Brexit

Для проведення нового референдуму про незалежність Шотландії необхідно отримати схвалення уряду в Лондоні, який вважає, що в даний час такий плебісцит проводити не варто, зазначає інформагенція AP.

На першому референдумі з цього питання в 2014 році 55 відсотків шотландців проголосували проти незалежності від Великобританії. У той же час, 23 червня 2016 року в ході референдуму про вихід Великобританії з Євросоюзу 62 відсотки жителів Шотландії висловилися за подальше членство в ЄС. Після цього Стерджен знову заговорила про можливий вихід країни із Сполученого Королівства.

У березні 2017 року парламент Шотландії підтримав проведення нового референдуму про незалежність від Великобританії. Проте пізніше Стерджен тимчасово відмовилася від підготовки другого плебісциту, заявивши, що це питання необхідно вирішити після того, як стане зрозуміло, на яких умовах буде проходити "Брекзит".