Ілюстрація / REUTERS

Володимир Путін дуже швидко перейшов до випробування новообраного президента України, підписавши законопроект, який дозволяє українцям на окупованих частинах Донбасу отримувати паспорт Росії. Провокаційне рішення з’явилося всього через три дні після того, як актор і політичний новачок Володимир Зеленський здобув перемогу на виборах.

Про це пише The Guardian, нагадуючи, що Кремль досі не привітав переможця й офіційно не визнав результати українських виборів. Під час передвиборчої кампанії Зеленський подав сигнал, що він більш готовий до компромісу щодо окупованих територій, ніж чинний президент Петро Порошенко. Частково переможець виборів зіграв на втомі українців від війни. Тепер Росія кидає Зеленському виклик, який може змусити його зайняти більш жорстку позицію. Його команда виступила у середу із заявою, в якій вчинок Москви названо доказом того, що вона «агресор, який веде війну проти України».

Видання пише, що рішення роздавати російські паспорти у Києві розглядають як спробу посилення інтеграції Донецька і Луганська в Росію, а також як тиск на нового президента з метою змусити його сісти за стіл переговорів.

Відео дня

Читайте такожРосія рішенням про паспортизацію жителів ОРДЛО порушує резолюцію Ради безпеки ООН – Гримчак

«Ставки піднімаються. Це дуже серйозне повідомлення для України й Заходу. Таким чином статус цих територій стає ще більш складним. Задум в тому, щоб змусити Зеленського почати переговори якомога швидше», - сказав експерт Carnegie Endowment for International Peace Балаш Ярабік.

Разом з тим, вчинок Кремля одразу ж після виборів в Україні робить для Зеленського політично складним пошук компромісів. Перед виборами голова його штабу Іван Баканов дав зрозуміти під час зустрічі у Вашингтоні, що кандидат готовий почати прямі переговори з ватажками так званих «ДНР» і «ЛНР». Однак, дипломати Заходу порадили йому не робити цього. Адже цей крок підтвердить російську вигадку про «громадянську війну» в Україні.